Nyheter om

Expressen: "Securitas anklagas för övergrepp i Peru"

Expressen plockar i dag upp nyheten i Blank Spot projects reportage ”Inkaguldets svenska väktare” om hur den svenska säkerhetsjätten Securitas skyddar den amerikanskägda guldgruvan Yanacocha. “För Blank Spots räkning har journalisten Emanuel Sidea och bildjournalisten Roberto Guerra rest till gruvstaden Cajamarca i norra för att utreda sanningshalten i anklagelserna. Maxima Chaupe äger land som gruvan […]

Expressen plockar i dag upp nyheten i Blank Spot projects reportage ”Inkaguldets svenska väktare” om hur den svenska säkerhetsjätten Securitas skyddar den amerikanskägda guldgruvan Yanacocha.

“För Blank Spots räkning har journalisten Emanuel Sidea och bildjournalisten Roberto Guerra rest till gruvstaden Cajamarca i norra för att utreda sanningshalten i anklagelserna.

Maxima Chaupe äger land som gruvan vill lägga beslag på. För Blank Spots utsända visar hon en video av hur hon och hennes dotter slås medvetslösa utanför sitt hem av gruvpersonal. Uniformerad Securitaspersonal syns i bild men ingriper inte mot misshandeln utan försöker i stället stoppa videoinspelningen.

– Securitas är under gruvbolagets befäl. De jobbar alla ihop: gruvbolaget, Securitas och polisen, säger Maxima Chaupe till Blank Spot.

På huvudkontoret i Stockholm menar Securitas kommunikationsdirektör Gisela Lindstrand att klippet i själva verket visar någonting helt annat.

– Securitas Perus personals uppdrag på plats var att följa skeendet. Vid behov hjälpte man också till att förhindra olyckor, såsom visas i den korta och klippta filmsekvensen, där en Securitasmedarbetare är på väg att hjälpa en sårad person, säger Gisela Lindstrand.

Men miljöaktivister i Peru menar att Securitas är djupt involverade i allvarliga övergrepp mot lokalbefolkningen.

– Det är vanliga arbetare tillsammans med Securitaspersonal som gör de tuffaste delarna. Till exempel att uttala hot om att skjuta dem. Securitas gör det smutsiga jobbet, säger Mirtha Vasquez, jurist vid frivilligorganisationen Grufides, till Blank Spot.”

Läs hela reportaget här.