Nyheter om

Europaparlamentet krävde att Dawit släpps fri

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång i snart 20 år. I veckan som gick röstade EU-parlamentet om en resolution som krävde hans frigivning.

– Dawit är en europeisk medborgare – hans sak är EU:s. Vi är skyldiga att göra allt vi kan för att han friges och kräver att EU ökar trycket på Eritrea att släppa Dawit Isaak, säger Karin Karlsbro (L) som representerade de liberala EU-partierna i förhandlingarna om resolutionen i ett pressmeddelanden.

Resolutionen som antogs kräver att alla samvetsfångar i Eritrea, inklusive svenska medborgaren Dawit Isaak, omedelbart och ovillkorligen släpps fria. Resolutionen, antogs med 663 ja-röster, 19 nej-röster och 13 nedlagda röster.

Resolutionstexten framhåller också att Eritreas regering anklagar Dawit Isaak för att vara en ”förrädare”, trots att han varken åtalats eller ställts inför rätta. Fängslandena av honom och de andra journalisterna år 2001 ägde rum efter offentliggörandet av ett öppet brev där landets president Isaias Afwerki uppmanades att genomföra demokratiska reformer. 

Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna, framhöll också att lidandet som Dawit Isaak och hans familj utsatts för i nära 20 år måste får ett slut.

– EU måste använda alla politiska och ekonomiska medel för att pressa Eritrea så att Dawit Isaak omedelbart släpps fri. EU är en betydande givare till Eritrea genom sitt utvecklingsbistånd. Inte en krona av EU:s biståndspengar får finansiera Eritreas regering så länge de inskränker demokratin och de mänskliga rättigheterna, säger hon i en kommentar.

Parlamentet kräver även information från den eritreanska staten om Dawit Isaaks vistelseort och hälsa.

– Vi kräver att regeringen i Eritrea omedelbart släpper Dawit Isaak och de andra fängslade journalisterna. Vi vill att kommissionen inför en hård villkors-klausul i EU-stödet till Eritrea. På så sätt gynnas inte regimen, utan stödet går oavkortat till människorna i Eritrea i form av insatser för demokrati, mänskliga rättigheter och humanitära behov, sa Evin Incir (S), som förhandlat om resolutionen för den socialdemokratiska grupper i Europaparlamentet och fått in skarpare skrivningar till tidningen Feministiskt Perspektiv

Europaparlamentet fördömer också Eritreas systematiska, omfattande och grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna och uppmanar Eritreas regering att upphöra med frihetsberövandet av oppositionen, journalister, religiösa ledare och oskyldiga civila.

Kammaren vädjar dessutom till Afrikanska unionen, som är en partner till EU och som uttryckligen engagerar sig för universella värden som demokrati och mänskliga rättigheter, att intensifiera sina insatser med anledning av den beklagliga situationen i Eritrea och att arbeta tillsammans med EU för att se till att Dawit Isaak och andra politiska fångar släpps fria.

Parallellt har ledamöterna röstat om en resolution för att lägga ytterligare tyngd bakom orden och trycka på för att få EU-kommissionen att agera starkare.

Men EU-kommissionen ansåg inte att man borde lägga om sin politik gentemot Eritrea. 

– Vi kan inte bara kritisera. Vi måste också engagera oss för att driva på för positiva förändringar. Det är inget som sker över en natt, sade demokratikommissionären Dubravka Suica under torsdagens debatt.

Foto: Silje Bergum Kinsten

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Sedan ärkefienderna Etiopien och Eritrea har kommit överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser har det otänkbara blivit verklighet.

Vi har rapporterat om hur telefonlinjerna öppnats mellan Asmara och Addis Abeba. Om hur Ethiopian Airlines ska börja trafikera luftrummet igen. Om nyöppnade hamnar och ambassader. Men också om bakslagen. Nedstängningen av gränsen och nu om hur kriget riskerar att sprida sig i regionen.

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.