Nyheter om

EU till Etiopien: Inget bistånd om inte hjälpen släpps in

EU har under hösten avvaktat med att ge Etiopien motsvarande drygt 900 miljoner kronor i bistånd, med hänvisning till konfliktsituationen i regionen Tigray. Nu har unionen meddelat att man stoppat utbetalningen till dess att humanitära organisationer får tillgång till regionen.

Under fredagen ​​sa Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Josep Borrell att den etiopiska premiärministern Abiy Ahmed nu måste leva upp till Nobels fredspris, som han tilldelades 2019, genom att göra allt som krävs för att avsluta konflikten i Tigray. 

– Vi är redo att hjälpa, men om inte de organisationer som jobbar med humanitärt bistånd får tillträde, kan EU inte betala ut det planerade budgetstödet till den etiopiska regeringen, sa Borrell. 

I december meddelade Abiy Ahmeds regering att de hade nått en överenskommelse med FN om tillträde till regionen.

Men så verkar inte ha blivit fallet. Enligt nyhetsbyrån Reuters ska den europeiska unionen under hösten också ha kritiserat Abiy Ahmed för att operationen i Tigray ska ha utvecklats till något annat än en ”lag och ordning” operation. 

– Vi får konsekventa rapporter om etniskt riktat våld, mord, massiv plundring, våldtäkt, massiva flyktingströmmar och andra möjliga krigsförbrytelser, sa EU: s Josep Borrell under hösten. 

EU uppmanar även återigen alla parter att utnyttja de möjligheter som erbjudits för att få slut på konflikten och bidra till att upprätta en dialog i Etiopien. EU säger sig vara redo att stödja Etiopien i dessa ansträngningar.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.