Nyheter om ,

EU stoppar valobservatörer till Etiopien

EU:s utrikeschef Josep Borrell meddelade under måndagen att unionen inte kommer att skicka några valobservatörer till Etiopien. Nu svarar Etiopien på beskedet.

”Trots alla ansträngningar av den Europeiska Unionen visade det sig inte möjligt att nå en överenskommelse med de etiopiska myndigheterna kring flera nyckelfrågor inför att skicka valobservatörer till parlamentsvalen den 5 juni 2021. Eftersom villkoren inte är uppfyllda måste vi ställa in observatörsstyrkan,” skriver EU:s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande.

I uttalandet trycker EU också på att integriteten hos valobservatörer på uppdrag är en viktig beståndsdel i EU:s stöd till demokratiseringsprocesser. 

När så inte standardkrav kunde garanteras –som gruppens oberoende och möjligheter att kommunicera säkert i en utmanande säkerhetsmiljö, valde man att avbryta.

EU konstaterar att det är sorgligt att man inte har fått de garantier man krävt för att öppet på plats kunna stödja det etiopiska folket i deras strävan efter demokrati.

Unionen uppmanar också de etiopiska myndigheterna att se till att alla landets medborgare kan utöva sina legitima och grundläggande politiska rättigheter.

Det etiopiska utrikesdepartementet har svarat på EU:s beslut med att uttrycka missnöje över beskedet. Enligt de etiopiska myndigheterna har man gjort alla tänkbara ansträngningar för att möte unionens krav på ”administrativa arrangemang – men till ingen nytta”.

I uttalandet pekar man också på att EU för två månader sedan skickade en delegation som fick träffa alla berörda parter och som sedan rekommenderade EU att skicka valobservatörer. 

Det etiopiska utrikesdepartementet menar också att det är noterbart att EU anser att kravet på egen kommunikationsutrustning är så pass viktigt att valobservatörerna ställs in – inför ett historiskt val.

Tidigare valobservatörer har inte krävt egen sattelitutrustning, menar myndigheten och pekar på att det statliga telekombolaget Ethio Telecoms resurser kan och bör användas av valobservatörerna och att man även tillåtit dem att ta med egen teknisk utrustning.

Eventuella brister i mobiltäckning kan inte vara ett skäl att inte skicka valobservatörer, skriver etiopiska UD. 

En annan fråga parterna inte enats om är EU:s krav på att valobservatörerna ska få hålla en presskonferens innan ett officiellt valresultat finns färdigt, något som de etiopiska myndigheterna menar historiskt sett fått stora konsekvenser. 

Avslutningsvis skriver myndigheten att även om utländska valobservatörer visserligen kan “skänka ett visst värde till valprocessen” så är de på intet sätt avgörande för valets trovärdighet. För valets giltighet och legitimiteten svarar de etiopiska lagarna, landets institutioner och slutligen det etiopiska folket, skriver man.

EU har tidigare skickat valobservatörer till det omtvistade valet 2005 liksom till parlamentsvalen 2010. 

Efter bägge dessa val har kritiken varit hårt. 

2010 dömdes valen ut av observatörerna som menade att det politiska utrymmet i landet hade minskat och att regeringspartiet använt statliga medel för att finansiera sin kampanj. ”Valet i Etiopien lever inte upp till internationell standard och valresultatet har påverkats, men det betyder inte att valresultatet inte är giltigt”, sade EU:s valobservatör Thijs Berman då.

Oppositionen i Etiopien var också besvikna efter regeringspartiets och premiärminister Meles Zenawis närmast hundraprocentiga seger. 

Under valet 2015 bjöds inte EU in för att observera valet men Afrikanska Unionen betecknade valet som ”lugnt och fredligt” där det styrande koalitionen återigen tog hem närmare 100 procent av platserna i parlamentet. Oppositionspartiernas egna valobservatörer greps den gången.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.