Nyheter om

Etiopiska journalister tilldelas svenskt journalistpris

2020 års Pen2Pen-stipendium tilldelas de två etiopiska journalisterna Temesgen Desalegn och Woubshet Taye.

Det internationella journaliststipendiet ”Pen2Pen Örebro – Freedom of Expression Award” inrättades på 1960-talet för att stötta journalister som får betala ett högt pris i sin kamp för yttrandefrihet. 

Det har sedan dess delats ut till hotade och utsatta journalister världen över.

I år delas det ut till två etiopiska journalister med motiveringen: ”För ert mod och uthållighet att hålla fast vid rätten till yttrandefrihet trots många år av fängelse och förföljelse, och för er styrka att efter detta fortsätta bedriva seriös journalistik ger vi Temesgen Desalegn och Woubshet Taye vårt pris”.

Med årets utmärkelse vill föreningen betona vikten av att journalistiken fortsätter utvecklas med integritet i Etiopien. 

”Förhållandena för journalister har förbättrats i landet men utvecklingen är fortfarande osäker och stora utmaningar kvarstår. Vi vill därför ge vårt erkännande och stöd till så att pristagarna förblir självständiga i sitt arbete,” skriver föreningens ordförande Birgitta Folenius i ett pressmeddelande. 

De båda journalisterna får dela på ett stipendium på 20 000 svenska kronor.  

Woubshet Taye är i dag redaktör på Ethiopian Digest. 2011 arresterades han och dömdes 2012 till 14 års fängelse för terrorrelaterade anklagelser. Han var då redaktör för Awramba Times. Anklagelserna bedömdes av internationella journalistorganisationer som fabricerade. 

Under fängelsetiden förflyttades han mellan flera fängelser med mycket svåra förhållanden och han nekades sjukvård trots allvarliga njurproblem. Han satt även en period i isolering. Han lyckades trots dessa villkor få ut texter om förhållandena i fängelserna, och om de utmaningar som etiopiska journalister står inför. 

Efter nästan sju år i fängelse blev Woubshet fri i februari 2018.

– När jag fick ett så överraskande meddelande kände jag två saker samtidigt: Lycka och ansvar! Jag lovade mig själv att förbli självständig och fortsätta arbeta professionellt. Det kan verka som att det finns journalistisk etik överallt i världen, men för oss etiopier innebär journalistik fortfarande många utmaningar. Därför kommer lycka och ansvar på en gång, säger Woubshet Taye i ett mejl när han fått beskedet.

Temesgen Desalegnsom är redaktör för veckotidningen Feteh Magazine säger att det är med innerlig tacksamhet som jag tar emot denna ära. 

– Jag uppskattar ert engagemang för journalister som arbetar i svåra situationer och kämpar för att bibehålla sin frihet. Ert stöd hjälper och stärker oss i många avseenden. All min personal och jag är tacksamma för utmärkelsen, säger Temesgen Desalegn i ett svarsmejl till föreningen. 

Som en följd av artiklar Temesgen Desalegn skrivit ställdes han inför domstol och arresterades vid flera tillfällen under 2012. Han blev slutligen fängslad 2014 och dömd till tre års fängelse. Den etiopiska regeringen hade lämnat in över hundra anklagelser mot honom, bland annat gällande försök att störta konstitutionen med våld. 

Temesgen Desalegn frigavs i oktober 2017. I mars 2018 arresterades han igen och hölls tillsammans med cirka 200 andra fångar inspärrad i ett 40 kvadratmeter stort rum. Han släpptes ur fängelse senare 2018.

Sedan dess har han startat Feteh Magazine på nytt och är i dag dess chefredaktör.

Föreningen Pen2Pen ingår i Örebro läns pressklubb och stipendiefonden har sitt ursprung i en fond som skapades redan på 1960-talet av dåvarande Örebro länsförening av Svenska journalistförbundet.

Utmärkelsen har genom åren tilldelats journalister i Sydamerika, Afrika, Mellanöstern och Turkiet. 

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.