Nyheter om

Etiopisk politiker kvar i häktet mot domstolens vilja

I veckan beslutade högsta domstolen i Oromiaregionen att Lidetu Ayalew skulle friges mot borgen. Men trots det sitter partiet EDP:s grundare kvar i häktet.

Lidetu Ayalew och hans Ethiopian Democratic Party (EDP) blev kända för en större allmänhet när hans parti vann platser i det etiopiska parlamentet efter det omstridda valet 2005.

När denna veteran inom etiopisk politik greps den 24 juli år i efterspelet av mordet på musikern Hachalu Hundessa var det många som reagerade. Anklagad för att ha initierat de våldsamheter som utbröt i Bishoftu, eller Debre Zeit som staden heter på amhariska, greps han av polis.

I början var Lidetu Ayalew anklagad för att ha initierad de våldsamma upploppen men när han under förhören uppgav att han hade en pistol hemma som han fått av regeringen under sin tid som parlamentsledamot efter valet 2005 ändrades åtalet till att röra brott mot landets nya vapenlagar.    

Enligt Sahelu Baye som är generalsekreterare i Ethiopian Democratic Party (EDP), samma parti som den häktade Lidetu Ayalew grundade, var det på grund av den stora hotbilden som han hade en pistol.

– Innehavet av en pistol var inget han dolde, han berättade själv om det för utredarna som sedan genomförde en husrannsakan. Det är ett vapen som regeringen uppmanade honom att ta emot för 12 år sedan. När han förklarade detta för domstolen i den första instansen så beslutades det också att han skulle sättas på fri fot, förklarar Sahelu Baye.

När han sedan inte blev fri överklagade hans advokater fallet till både den regionala och högsta domstolen i regionen.

Bägge instanserna beslutade att han var fri mot en borgen på 100 000 etiopiska birr. Efter att domslutet meddelats sa Lidetu Ayalew själv till domarna: “Högt ärade domstol, jag tackar er för att ni slår fast min rätt till borgen, men det är osannolikt att detta beslut kommer att respekteras eftersom jag hålls av en del av statsapparaten som inte respekterar utslagen från våra domstolar. Därför ber jag respektfullt om att domstolen friger mig här och nu utan att jag förs tillbaka till polisstationen”. 

Men trots utslagen från domstolen och den misstänktes egna vädjanden valde polisstationen att inte släpat honom. Enligt veckotidningen Addis Standard har domarna i ett brev till polisstationen i Bishoftu nu krävt att den frihetsberövade släpps, men så har ännu inte skett. 

– Lidetu Ayalew är fortfarande fängslad, berättar Sahelu Baye på telefon från Etiopien under torsdagskvällen och lägger till att eftersom de nått vägs ände juridiskt återstår bara politiska lösningar. 

– Det senaste Lidetu Ayalew sa var att det här visar att rättssäkerheten i Etiopien är i fara. Till alla partimedlemmar har han nu meddelat att eftersom åtalet är politiskt motiverat är det bara slöseri med tid och energi att överklaga, säger Sahelu Baye.

Under hans tid som häktad har anklagelserna förutom att ha rört sig från att ha initierat våldsamma upplopp till innehav av skjutvapen även inbegripit författandet av dokument som förespråkar en övergångsregering. 

– Den här anklagelsen är allvarlig. Vad det rör sig om är en rapport som han skrev till partiets centralkommitté och som analyserade den politiska situationen i landet och som låg till en grund för en diskussion inom vårt parti om vägar framåt, säger generalsekreteraren Sahelu Baye.

Slutsatserna i rapporten var att det styrande partiet Prosperity Party (PP), som leds av premiärminister Abiy Ahmed, driver Etiopien i en farlig riktning.

– Landet håller på att falla isär, att desintegreras, då lade vi fram idén om att vad som krävs för att skydda vårt land vore att alla berörda partier satte sig tillsammans för att lösa situationen, ansvarsfullt, innan vi glider längre ner i avgrunden. Det var innehållet i rapporten, att vägen ut ur den politiska krisen är en övergångsregering, förklarar Sahelu Baye.

Sedan den aktuella rapporten skrevs har den både spridits och diskuterats i landet och att åklagaren använder den som bevisning menar generalsekreteraren undanröjer alla tvivel om att detta rör sig en ett politisk åtal. 

– Hans situation är ett tecken på att rättsstatens principer är satta ur spel.

Lidetu Ayalew har tidigare suttit fängslad fem gånger men varje gång hans fall avgjorts i domstol har han frikänts.

Detta är sjätte gången han fängslats.

–  I den allvarliga situation som råder vill vårt parti landets bästa. Vi är ett fredligt parti och har aldrig kastat sten mot poliser eller haft några maskingevär. Skulle vi plötsligt efter 22 år blivit våldsamma, det stämmer inte, tvärtom är vi lugnare än någonsin, allt för landets bästa, säger EDS:s generalsekreterare Sahelu Baye på telefon.

Bild: Skärmavbildning från EBC.

**

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Historia skrivs i realtid och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den. Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant. 

Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.