Nyheter om

Etiopisk journalist ihjälskjuten

Dawit Kebede Araya som arbetade för den regionala tv-kanalen Tigray TV sköts i onsdags ihjäl i sin bil. Det uppger tidningen Addis Standard.

Både Dawit Kebede Araya och en vän till honom som satt i bilen sköts ihjäl under onsdagen. Ett par dagar tidigare den 17:e januari greps han av polis i staden men släpptes strax efteråt. Ingen av de kollegor som Addis Standard talat med har gett någon förklaring till gripandet.

Sedan hans död har en viss förvirring rått då en annan journalist med samma namn sedan december sitter fängslad i huvudstaden. 

BBC:s Tigrinja redaktion rapporterar att personal från Röda Korset tagit hand om kropparna och även informerat de skjutnas anhöriga. Varken polis eller politiker i regionen vill i dagsläget uttala sig om vad som hänt. Innan jobbet på tv-stationen hade han även jobbat på statstelevisionen ETV och drivit en tidning med namnet ”Dehai”.

Tigray TV sände fram till dess att den etiopiska armén intog regionhuvudstaden Mekelle. Efter att TPLF lämnade staden var det en kort tids uppehåll innan sändningarna återupptogs igen av den federalt utsedda interimsregeringen.

Dawit Kebede Araya slutade jobba under kriget men hade enligt uppgifter nyligen återupptagit arbetet vid tv-stationen efter avbrottet och han uppmanade även kollegor att göra detsamma.

Enligt personer Blankspot talat med skulle det kunna vara ett motiv bakom mordet.

Andra preliminära uppgifter från Reportrar Utan Gränser pekar på att han ha ska ha skjutits vid en vägspärr efter det att utegångsförbudet som råder i staden trätt i kraft. Släktingar till den skjutna säger till Reuters att han hittades i sin bil som ska ha stått 100 meter från huset där han bodde. Enligt de anonyma släktingarna ska “säkerhetsstyrkor” ligga bakom mordet.

Det enda som kan anses vara klart är att mordet på Dawit Kebede Araya är ett tecken på att säkerhetsläget i området fortsatt är långt ifrån normalt.

Tigray-provinsen har varit avskuren från omvärlden sedan den 4 november, då en armébas utanför regionhuvudstaden Mekelle attackerades. Regeringen svarade med att skicka trupp för att bekämpa rörelsen TPLF som tidigare styrde landet.

En rad hjälporganisationer varnade i veckan för att hundratusentals etiopier i den krigsdrabbade nordliga Tigray-provinsen hotas av svält. EU stoppade också biståndsutbetalningar i veckan eftersom regionen inte öppnats upp för utländska hjälporganisationer.

Efter att Abiy Ahmed blev premiärminister var han snabb med att släppa fängslade journalister och öppna blockerade internetsajter, men Reportrar Utan gränser lyfter fram att han fortfarande inte, efter två år vid makten, reformerat de lagar som begränsar press- och yttrandefriheten i landet. 

– Tyvärr lär vi få höra om fler begränsningar av pressfrihet och attacker på journalister i Etiopien framöver, sa Erik Halkjaer i en kommentar till Blankspot strax före jul när Reuters utsände hade kastats ut.

De etiopiska myndigheterna har ännu inte kommenterat händelsen.

Bild: Profilbild från Facebook.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.