Anders Österberg (s) har under flera år arbetat med att i och utanför Riksdagen sätta strålkastarljuset på situationen för de mänskliga rättigheterna i Etiopien. Nu är han tillbaka i Sverige efter att som första svenska politiker ha träffat landets nya premiärminister Abiy Ahmed på plats i Addis Abbeba.
Av Martin Schibbye 11 februari, 2019
Mötet med Etiopiens nytillträdda premiärminister skulle vara i fem minuter, men Abiy Ahmed avsatte en timme för att tacka Sverige och de svenskar som under åren stått upp för demokrati och mänskliga rättigheter.
– Fokus i vårt samtal låg på den övergångsprocess som landet befinner sig i där man går från ett auktoritärt styre mot demokrati.
Landets nya premiärminister var tydlig med att han var vald på ett reformmandat och att vi kunde vänta oss ännu flera reformer framöver.
– Mitt jobb är att reformera Etiopien, sa han till mig, berättar Anders Österberg (s) på telefon.
Förutom frisläppandet av politiska fångar, fred med grannländerna och tillsättandet av försoningskommissioner så fanns det flera nya reformer ”i pipeline”: allt från att öppna upp parker i huvudstaden till nya lagar för att stärka civilsamhället.
– Den stora utmaningen enligt Abiy Ahmed var att reformerna också måste hinna landa ute i landet.
Anders Österberg fick bilden av att fokus för regeringen redan nu låg på att hålla demokratiska val.
– Regeringen vill se val inom ett år, medan oppositionen menar att det är för tidigt. Det är första gången jag är med om att det är oppositionen som säger, ”nej vänta”.
Premiärminister Abiy Ahmed var tydlig med att Sverige kan spela en viktig roll i återuppbyggnaden av landet och dess institutioner. Det fanns också en förståelse för Sveriges kritik av landet under tidigare regeringar.
Efter mötet anser Anders Österberg att det är hög tid för Sverige att bidra till utvecklingen och det är också något han nu kommer att föreslå sitt eget parti.
Under det en timma långa samtalet diskuterades även fredsavtalet med grannlandet Eritrea.
– Abiy Ahmed betonade att det enkla svaret hade varit att gå i krig. Men politik ska inte bygga på enkla svar, fred är den svåra vägen, hade han sagt.
Anders Österberg vill inte återberätta mer om vad de diskuterade när det gäller Eritrea eller svara på om de diskuterade förutsättningar för reformer och frisläppandet av politiska fångar även där.
– Vi pratade om Eritrea, säger han kort.

De stora utmaningarna för den nya premiärministern var de etniska spänningarna mellan grupper i landet och diskussionerna mellan “unionister” och “federalister”.
– Det finns en debatt mellan de som vill prioritera individuella rättigheter och de som vill se rättigheter baserade på grupptillhörighet, säger Anders Österberg och lägger till att det faktum att denna debatt, om den politiska makten ska ligga i en centralstyrd stat eller ute i de etniska regionerna, kan föras öppet är ett positivt tecken.
– När man är klar med debatten, som man nu är fri att föra och fri även efter att ha yttrat sig, så kommer man att gemensamt kunna gå framåt.
Förutom premiärministern träffade han även oppositionspolitiker som Berhanu Nega och Andargachew Tsige. Båda är ledare för den tidigare terrorstämplade gruppen Ginbot 7.
– För ett år sedan var de terrorstämplade, men nu ingår de i olika kommissioner för att läka ihop landet. De ville som ett led i det arbetet nu starta ett socialdemokratiskt parti.
De både före detta rebellerna hade lyft fram den utredda fattigdomen i landet som en av orsakerna till behovet av socialdemokrati, men också vikten av människors deltagande. Båda politikerna, som återvänt från exilen, hade nu mer än tidigare insett vikten av att bygga demokratiska partier.
– De pratade om behovet av interndemokrati i partier så att man inte äter upp varandra som kannibaler.
Det starkaste minnet från resan är enligt Anders Österberg inte enskilda reformer utan det politiska syret och den försiktiga optimismen.
– Ingen tror att man kommer att gå tillbaka till diktaturen, men alla inser att vägen mot demokrati är en lång resa.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Etiopien!
Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.
Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.