Nyheter om

Etiopiens premiärminister hävdar att den militära insatsen mot Tigrayregionen är slutförd

Enligt arméchefen Berhanu Jula har de etiopiska styrkorna nu fullständig kontroll över Mekele, rapporterar den etiopiska nyhetsbyrån EBC. Men många frågar sig nu om detta är slutet på kriget eller början på ett gerillakrig.

I går gick det senaste ultimatumet till det Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) ut: ”De 72 timmar som det kriminella TPLF-gänget haft på sig för att ge upp på ett fredligt sätt är nu över och vår insats för att upprätthålla lag och ordning har gått in i sin slutfas”, twittrade premiärminister Abiy Ahmed under gårdagen.

Människorättsgrupper varnade under dagen för att det kan utgöra krigsbrott att bomba Mekele.

”Trots den etiopiska militärens varningar till invånarna befriar det inte regeringen från sin skyldighet att ständigt se till att skydda civila”, skrev Human Rights Watch i ett uttalande.

Det regerande partiet i regionen, Tigrays befrielsefront TPLF, meddelade under dagen att Mekele angreps av flyg och besköts med tunga vapen och artilleri.

Enligt International Crisis Groups analytiker William Davison är det oklart hur många städer i regionen man har kontroll över och hur många armén bara passerade på vägen till Mekele. 

I en intervju med BBC säger han att det är möjligt att TPLF lämnade staden utan strid för att istället förbereda sig på ett gerillakrig något som den federala armén hoppas undvika genom att nu försöka arrestera ett 70-tal utpekade ledare för TPLF. 

Många av dem som idag leder organisationen var med under det 17 år långa gerillakriget med Mengistu som slutade med seger 1991. 

TPLF styrde sedan Etiopien fram tills att Abiy Ahmed kom till makten våren 2018. När valen i Etiopien sköts upp arrangerade TPLF egna i vilka man vann en jordskredsseger i september. 

– Även om federala talespersoner hävdar motsatsen så ser många tigreaner interventionen som ett sätt att plocka bort en demokratiskt valt lokal regering, sa William Davison till BBC. 

Men han lyfte också fram att under de tre decennier som TPLF styrde landet så var det många även i den egna regionen som ifrågasatte både förtrycket och korruptoptionen. 

I ett uttalande till Reuters skriver TPLF själva att deras kamp inte är över och att man nu slåss för självbestämmande så länge federala styrkor befinner sig i regionen.

Konflikten i norra Etiopien bröt ut den fjärde november när TPLF angrep en av regionens armébaser eftersom de i sin tur antog att den federala armén skulle angripa dem.

Enligt Abiy Ahmed innebar attacken att ”den röda linjen” hade passerats och han satte in flygvapnet och trupper mot Tigray.  Men konflikten mellan aktörerna går längre tillbaka än så.

Kommunikationen till Tigray är avskuren och området är hårt kontrollerat, vilket gör det svårt att bekräfta parternas uppgifter om striderna.

Afrikanska unionen har skickat sändebud till Addis Abeba i försök att få ett stopp på striderna. Men Abiy Ahmed, som i fjol tilldelades Nobels fredspris, har avfärdat erbjudanden om medling och beskriver konflikten som en intern angelägenhet för att återställa lag och ordning i regionen.

Tusentals människor tros ha dödats under tre veckors strider i Tigray och över 43.000 människor har flytt över gränsen till Sudan.

FN bedömer att 1,1 miljoner etiopier kommer att behöva hjälp som en följd av konflikten.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.