Nyheter om ,

Etiopiens premiärminister: "Fängelset Maekalawi ska göras till ett museum och de politiska fångarna ska släppas"

På en presskonferens i Addis Abeba under onsdagen ska landets premiärminister Hailemariam Desalegn ha sagt att regeringen ska stänga ner häktet Mae’kelawi för att på sikt göra det till ett "modernt museum"

Uppgifterna kommer från tidningen Addis Standard och enligt dem är detta ett erkännande av att landet har politiska fångar och tidningen menar också att han krävde deras frisläppande:Mesfin Negash, som är chef för Afrikaavdelningen på Civil rights defenders skriver på Facebook att:

“En sak måste vara tydlig: frisläppande av politiska fångar är bara ett steg framåt mot en genuin politisk reform. Fångarna är olagligt arresterade, torterade och dömda just för att de krävt politiska reformer. Att släppa dem är ett ädelt drag, men dem själva och deras familjer förtjänar upprättelse och en officiell ursäkt från staten. Men ett första steg är att alla de politiska fångarna omedelbart och ovillkorligt släpps”.

Mesfin Negash menar också att det återstår att se om dagens uttalande är genuint och implementeras som en verklig politisk reform.

“Vi måste vara på vår vakt och inte bli förledda av någon politisk PR-manöver. Om du tvivlar på min varning så gå tillbaka i historien och se hur många löften som brutits under de senaste 26 åren.”

Etiopier i landet och i exil går nu igenom premiärministerns uttalande ord för ord, och på de sociala medierna rasar diskussionen.

“Jag har svårt att tro det, men jag avvaktar innan jag skriker högt av glädje. Hoppas att Kality är nästa”, skriver en etiopier i exil.

Uttalandet om frisläppandet av de politiska fångarna kommer efter att landet under de två senaste åren skakats av stora regeringskritiska protester.

Texten uppdateras. 

Uppdatering 1: 18.54 den 3:e januari

Under onsdagskvällen spreds en video från presskonferensen i vilken det utlovade löftet hamnar i en något annan dager.

Enligt en välkänd journalist och bloggare som lyssnat på hela presskonferensen så sa premiärministern inte att alla politiska fångar skulle släppas fria. 

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.