Nyheter om

Etiopiens premiärminister avgår för att "rädda landet"

Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn avgår rapporterar den statliga nyhetsbyrån FANA.

Under torsdagen höll Etiopiens premiärministern Hailemariam Desalegn ett tal till nationen i vilket han berättar att för “att rädda landet” har han lämnat in sin avskedsansökan.

Beskedet kommer mitt under landets kanske djupaste kris någonsin.

Protester har skakat alla större städer den senaste tiden och i går släpptes flera politiska fångar för att tillmötesgå den växande oppositionen.

Hundratals personer har dött under protesterna som inleddes 2015 och omfattningen av protesterna togs också upp av den avgående premiärministern.

– Oron och den politiska krisen i landet har lett till förlorade liv, sa han i sitt tal till nationen.

Hailemariam Desalegn, som blev premiärminister 2012 efter att hans företrädare Meles Zenawi dött, meddelade också att han lämnar posten som ordförande i den styrande regeringskoalitionen EPRDF.

När han tillträdde trodde många att han skulle ta chansen att liberalisera landets hårda lagar och öppna upp det politiska utrymmet. Något som alltså sker först nu.

Det är ovanligt med fredliga maktskiften i Etiopien. Kejsaren Hailie Selassie störtades av Mengistu som i sin tur störtades av Meles Zenawi. En teori kring varför premiärministern avgår nu är också att han av delar av regeringen ansetts som “för svag”.

I sitt tal lade Hailemariam också till att han tagit beslutet “i ljuset av den allvarliga situationen i landet och för att lägga grund för en smidigt maktskifte”.

– Jag ser min avgång som ett bidrag till kommande reformer som kan leda till en hållbar fred och demokrati.

 

 

Artikeln uppdateras.

Som ett resultat av utvecklingen, arrangerar Blankspot en meet-up om situationen i Etiopien på redaktionen den 19:e februari klockan 18.00.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.