Nyheter om

Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge när nu Egypten återigen ber säkerhetsrådet att ta upp frågan om GERD-dammen i vad som ses som en diplomatisk eskalering av konflikten om Nilens vatten.

Etiopien började bygga Stora etiopiska renässansdammen (GERD) vid Blå Nilen under den arabiska våren 2011 – utan att konsultera Egypten.

När renässansdammen har färdigställts, vilket är planerat att ske 2022, kommer den att kunna förse 65 miljoner etiopier med den el de i dag saknar.

Egypten i sin tur fruktar att den enorma dammen ska påverka vattenmängden i Nilen och ser den som ett existentiellt hot som kan beröva miljontals egyptier en livsviktig resurs.

Ett avtal från 1959 ger Egypten och Sudan rätt till nästan allt Nilens vatten. Det ger också Egypten vetorätt över byggprojekt i länder uppströms som kan påverka den egna vattenförsörjningen. 

Men Etiopien säger sig inte begränsas av ett så pass gammalt kolonialt avtal och menar att dammens påverkan inte heller kommer att bli så stor.

Egypten krävde i fjol garantier från Etiopien att vattennivån i den egna Assuandammen aldrig skulle understiga165 meter under det att renässansdammen fylls.

”Egypten vill ha vetorätt, och diktera vad Etiopien får göra”, svarade då den etiopiske ambassadören i London, Fesseha Shawel Gebre. 

Det senaste försöket att nå en överenskommelse, som leddes av USA, strandade i februari då Etiopien lämnade samtalen.

Orsaken till missnöjet var ett utkast till avtal som rörde driften av dammen i händelse av utdragen torka.

Sedan dess har processen formellt inte återupptagits och diplomatiska ansträngningar har pågått för att försöka dämpa spänningarna.

Etiopien har nu meddelat att man tänker börja fylla dammen i juli, även om parterna misslyckas med att komma överens. 

I ett uttalande på twitter skriver Vita huset att Etiopien bör ha ett “schyst avtal” på plats innan man börjar fylla dammen.

”Vi ska inte låta covid-19 hindra oss från att färdigställa GERD, som är en symbol för såväl suveränitet som nationell enighet för etiopierna”, skrev Abiy nyligen i ett uttalande med anledning av att det gått nio år sedan arbetet med dammen inleddes.

Det i sin tur fick flera egyptiska politiker och företagsledare att hota med krig.

Men enligt William Davidsson expert hos International Crisis Group så är den risken minimal eftersom ett långsiktigt samarbete för länderna är strategiskt viktigt. Men han säger också att det finns en oro över att Egypten verkar tro att Etiopien bluffar om att fylla dammen samtidigt som Etiopiens myndigheter ser orden från Kairo som tomma hot.

Etiopiens plan är att i år tappa Nilen på endast tiondel av vattnet, något som bedömare menar inte kommer att påverka situationen nedströms. Särskilt inte som regnsäsongen redan är igång.

Men den stora stridsfrågan är vad som sker om det framöver blir längre perioder av torka? 

För Abiy Ahmed finns både ekonomisk och politisk prestige i potten och än så länge fortgår byggprojektet.

Att frågan nu hamnar i säkerhetsrådet kommer enligt de etiopiska myndigheterna inte påverka den egna tidsplanen.

Kring beslutet att fylla dammen står också landet enat, de flesta av premiärministerns hårdaste kritiker är i frågan om dammen – helt överens.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.