I dag öppnar bokmässan i Göteborg. Årets tema är yttrandefrihet med anledning av att den svenska pressfrihetslagstiftningen fyller 250 år. Fortfarande är tryckfriheten under hot runt om i världen. I dagens Aftonbladet skriver jag tillsammans med fyra andra skribenter om pressfrihet som inte fungerar. Här är min text om Etiopien: ETIOPIEN Världsledare – på att jaga […]
Av Martin Schibbye 22 september, 2016
I dag öppnar bokmässan i Göteborg. Årets tema är yttrandefrihet med anledning av att den svenska pressfrihetslagstiftningen fyller 250 år. Fortfarande är tryckfriheten under hot runt om i världen. I dagens Aftonbladet skriver jag tillsammans med fyra andra skribenter om pressfrihet som inte fungerar.
Här är min text om Etiopien:
Jag önskar att jag slapp skriva om situationen för pressfriheten i Etiopien. Jag önskar att jag i morse fick ett samtal från Etiopiens huvudstad Addis Abeba där en sprakande röst sa: ”Tafatchi! Vi är fria!” Att kollegor släppts under natten och att åtalen lagts ner mot de ännu inte gripna.
Det samtalet kom aldrig.
I morse vaknade kollegorna i Kalityfängelset till fångvaktarnas gälla röster ”kotera, kotera, kotera” blandade med ljudet av batonger mot korrugerad plåt. De stod sedan två och två ”hulet, hulet”, utanför plåtladorna med sandalerna klafsande i leran.
När alla hundratals fångar var räknade stängdes dörrarna bakom dem igen.
Även om jag efter 14 månader blev fri från det fängelset, kommer jag aldrig att vara fri från ljuden. De första skriken var alltid de värsta, det där skriet innan det första slaget, och mot slutet var den misshandlade fången alltid tyst.
När jag i dag ser tillbaka och tänker på journalisterna som är kvar i kaoset, på cementen, mellan den korrugerade plåten, får jag en klump i magen. Men sedan minns jag Eskinder Negas och Wubshet Tayesleenden och styrka och tänker att egentligen är det inte vi som strider för deras frihet utan de fängslade som slåss för vår.
Med tio fängslade journalister kvar i Kality är Etiopien i dag ett av de ledande länderna i världen när det gäller att fängsla pressen.
Repressionen mot medierna har också gjort landet världsledande när det gäller att driva journalister på flykt.
Vi får heller inte glömma att det i grunden inte är Etiopiens hårdhet, utan omvärldens flathet som gjort journalistiken till en livsfarlig verksamhet i landet.
Det viktigaste vi kan göra för att bemöta den pågående jaktsäsongen på journalister är att lära oss namnen på de fängslade. Att gå från att tala om dem som ”demokratiska underskott” till att nämna dem vid namn.
Representanter för regeringar och företag kommer alltid säga att man inte ska tala klarspråk. Att pressfriheten måste balanseras mot andra värden som stabilitet, ekonomiskt tillväxt och regional maktbalans. Men i ett läge då det fria ordet fängslas finns det inget att tala tyst om. I länder där journalister fängslas är ingen fri och de fängslade behöver våra ord nu – inte på begravningen.
Låt oss visa våra fängslade kollegor i Etiopien att de kan fängsla journalister men aldrig journalistiken.
Läs om Kina, Turkiet, Ryssland och USA.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Etiopien!
Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.
Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.