Nyheter om ,

Etiopien: Talman avgår i protest mot uppskjutet val

Talmannen i det etiopiska överhuset (House of Federations) Keria Ibrahim, avgick under måndagen i protest mot det uppskjutna valet i landet.

– Jag kan inte vara en medbrottsling när konstitutionen bryts och en diktatorisk regering tar form, sa den före detta talmannen i ett tv-sänt tal i samband med avgången.

Keria Ibrahim är även en av de ledande politikerna i oppositionspartiet Tigray People’s Liberation Front (TPLF), det tidigare styrande partiet och hennes avgång ses som ytterligare ett tecken på skärpta motsättningar mellan hennes parti och den nya premiärministern Abiy Ahmeds koalition. 

TPLF har tidigare under våren kritiserat beslutet att skjuta upp det för landet efterlängtade valet och i den egna regionen inlett förberedelser för att hålla regionala val som planerat. 

I samband med sin avgång anklagade den före detta talmannen Abiy Ahmeds regering för att stjäla medborgarnas rättigheter i och med att valet skjutits upp på obestämt tid, något hon kallar för ”ett historiskt misstag”

Under maj månad så hotade också hennes parti TPLF med att börja organisera vallokaler i strid med centralregeringens vilja. 

Kjetil Tronvoll, professor i freds- och konfliktstudier vid Bjørknes høyskole i Oslo säger till Reuters att om delstaten håller ett regionalt val kan det leda till en öppen konfrontation mellan TPLF och den federala regeringen. 

TPLF som har sin bas i tigrayregionen har sedan Abiy Ahmeds tillträde våren 2018 varit kritiska mot utvecklingen, men i takt med den nya premiärministern reformer har rörelsens förlorat mer och mer av sin forna politiska makt. 

Valet som skulle ha hållits i maj 2020 sköts först upp till augusti av valmyndigheten men sedan efter att coronaviruset spred sig i landet på obestämbar tid. 

Det innebär att landet rent konstitutionellt är i en situation som ingen regering stått inför förr.

Krav har rests på en övergångsregering men även det är något som saknar stöd i sagda konstitution. 

Oppositionen anklagar premiärministern för att använda pandemin för att behålla makten, medan han anklagar oppositionen för att utnyttja krisen och osäkerheten för att flytta fram sina positioner. 

– Vi vill att valet ska äga rum, vårt parti Prosperity Party är inte ett parti som är rädda för val, kommenterade Abiy Ahmed avgången. 

Efter avhoppet har Etiopiens överhus godkänt att premiärminister Abiy Ahmeds regeringen samt regionala och federala parlamentsledamöter får stanna kvar på sina poster under ett extraår. Mandatperioden för fredspristagaren Abiy Ahmed och det styrande partiet EPRDF skulle ha löpt ut i september.

Valet planeras nu att ske om cirka 9–12 månader, och först då hälsomyndigheterna konstaterar att coronaviruset inte längre är ett hot mot den allmänna hälsan

Bild: Pressbild från Etiopiska överhuset.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.