Nyheter om

Etiopien stoppar Teddy Afros nya album

Myndigheter i Etiopien har satt stopp för sångaren Tewodros Kassahuns nya album ”Ethiopia”. Federal polis såg till att releasekonserten ställdes in.

På sin Facebooksida skriver Teddy Afro, som är Tewodros artistnamn, att polisen i Addis Abeba bad honom om att få se “ett tillstånd” för den releasekonsert som planerade att hållas på ett hotell i huvudstaden.

Ett krav han beskriver som ”löjligt”.

Enligt en BBC-journalist som var på plats inför konserten fanns federala poliser på hotellet och hindrade artistens ljud- och ljustekniker från att förbereda inför konserten.

Teddy Afros manager säger till BBC att de fortfarande väntar på en förklaring från myndigheterna.

En annan av hans konserter i landet var planerad att hållas den 11 september, då det etiopiska nyåret inträffar, men även den är inställd.

Teddy Afros nya album är sedan det släpptes i maj det snabbast säljande och toppade i veckor internationella listor.

Temat för hans senaste album är landets historia. Flera låtar handlar om Tewodros II som ses som en landsfader.

Teddy Afro har varit i blåsväder med myndigheterna tidigare, även om han försökt hålla sig borta från politiken. 2008 dömdes han för en trafikolycka som han själv ansåg var politiskt motiverad och efter valet 2005, som var kantade av protesterna, uttryckte han kritik mot myndigheterna.

Även om hans album inte släppts i landet hörs musiken ofta från barer och restauranger.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.