Nyheter om ,

Etiopien stoppar Eskinder Nega från att resa till Amnestys konferens

Enligt en känd etiopisk bloggare har den regeringskritiske journalisten Eskinder Nega hindrats från att lämna landet.

Den etiopiske journalisten skulle hålla ett tal på 50-årsjubileet av Amnesty Internationals holländska gren 21 april, men ska igår ha hindrats från att resa ut ur Etiopien.

Uppgifterna kommer från den etiopiske skribenten och aktivisten Befeqadu Hailu Techanie som i ett tweet uppger att Eskinder Negas pass konfiskerades på flygplatsen Bole International Airport i huvudstaden Addis Abeba.

Utreseförbudet kommer dagar efter att Eskinder Nega återigen släpptes efter att ha avtjänat ett drygt två veckor långt fängelsestraff, anklagad för att ha brutit mot det rådande undantagstillståndet.

Innan dess var Eskinder Nega fängslad i närmare sju år efter att ha anklagats för samröre med den terrorstämplade oppositionsgruppen Ginbot 7.

Han släpptes den 14 februari i år tillsammans med över 700 andra politiska fångar.

Tilltaget sågs som försök av det regerande koalitionspartiet EPRDF och ex-presidenten Hailemariam Desalegn att stilla folkliga protester och därigenom behålla makten.

När den här artikeln skrivs har Etiopiens regering har ännu inte kommenterat uppgifterna om Eskinder Negas påstådda utreseförbud.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.