Nyheter om

Etiopien lägger ned åtalet mot oppositionspolitiker

Den etiopiska chefåklagaren Getachew Ambaye meddelade idag att han drar tillbaka åtalet mot den fängslade oppositionspolitikerna Dr. Merera Gudina. Inom ett par dagar ska politikern släppas från Kalityfängelset.

Merera Gudina stod åtalad för att ha haft kontakt med ”terroriststämplade rörelser”. Han greps i fjol efter att ha framträtt i EU-parlamentet och där kritiserat landets undantagslagar under vilka 11 000 personer arresterats.

När han återvände till Etiopien greps han på flygplatsen i Addis Abeba.

Till vardags är han ordförande för ett Oromo Federalist Congress, ett av landets större oppositionspartier.

Merera Gudina är en legend inom etiopisk politik och deltog även i störtandet av Mengistu Haile Mariams regim samt i störtandet av Etiopiens sista kejsare Haile Selassie.

Att släppa honom menar bedömare som Blankspot talat med är en eftergift för de stora regeringskritiska demonstrationer som skakat landet de senaste åren.

Andra är mer kritiska.

– Att selektivt släppa honom, medan man behåller alla andra i fängelset är ett löjligt försök att splittra människor. Alla fångar måste släppas, omedelbart och ovillkorligt, säger Jawar Mohammed som är VD för Oromia Media Network, en av oppositionens tv-stationer som sänder från USA.

Dessutom meddelar den etiopiska statstelevisionen att de federala åtalen mot ytterligare 115 personer kommer att läggas ner. Namnen på dessa personer ska presenteras inom kort.

Åtgärderna kommer efter en längre tids protester och oroligheter där landets premiärminister meddelat att flera politiska fångar ska benådas för att “utöka det demokratiska utrymmet”.

Se en analys av utvecklingen: 

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.