Nyheter om

Etiopien drar tillbaka ackreditering för tidningen New York Times – reporter

Nu anklagas återigen internationella medier för att sprida felaktigheter av landets myndigheter.

Etiopien har återkallat ackrediteringen för New York Times reporter, uppger nyhetsbyrån Reuters. 

Den irländska medborgaren Simon Marks fick sin ackreditering återkallad av den etiopiska sändningsmyndigheten i början av mars, efter att ha återvänt till Addis Abeba från Tigray-regionen.

Det är ”djupt nedslående” att premiärminister Abiy Ahmed, mottagare av Nobels fredspris, skulle försöka tysta den oberoende pressen, sade New York Times assisterande chefredaktör Michael Slackman i en kommentar.

– Vi uppmuntrar regeringen att ompröva detta auktoritära tillvägagångssätt och istället arbeta för att främja ett robust informationsutbyte. Det kan börja med att ompröva Simon Marks referenser och frige alla journalister som hålls kvar, sade Slackman i ett mail till Reuters sent på torsdagen. 

Premiärminister Abiy Ahmeds talesperson svarade med att säga att de inte var ansvariga för att bevilja eller återkalla pressackreditering. 

– Alla försök att direkt koppla det till premiärministern undergräver nationella institutionella processer, sade Billene Seyoum, Abiys taleskvinna, till Reuters i ett textmeddelande. 

Generaldirektören för Etiopiska sändningsmyndigheten, Mohammed Edris, berättade för Reuters att Simon Marks licens återkallades innan han blev chef för myndigheten och att hans föregångare hade sagt att beslutet baserades på ”obalanserade rapportering”. 

Mohammed sa att efter att han tillträtt tjänsten hade reportern bett honom att ompröva beslutet, men på grund av att det närmar sig val nästa månad är han upptagen med andra frågor. 

I en kommentar på Twitter uppmanade amerikanska utrikesdepartementets talesman Ned Price etiopiska myndigheter att respektera pressfriheten. 

”När regeringar använder indragen ackreditering för att kontrollera en journalists rapportering, så är det inte frihet – det är undertryckande av en fri press, och det undergräver regeringens egen trovärdighet”, skriver Price. 

Sedan den etiopiska militären inledde en offensiv i norra Tigray-regionen efter att regionala styrkor angripit sina baser där, säger organisationer som Reportrar utan gränser att Abiys regering har slagit ned på medier som täcker konflikten. 

I november 2020 uppgav den etiopiska myndigheten för press, tv och radio (EBC) att pressackrediteringen för Reuters korrespondent i landet drogs in. 

Innan beslutet togs ska också ett varningsbrev ha skickats till korrespondenten Giulia Paravicini.

Enligt myndigheten EBC ska beslutet ha tagits på grund av vad man ser som ”falska och ensidiga” rapporter om konflikten i den norra Tigrayregionen där den federala etiopiska armén bekämpar TPLF. 

Telegrammen från Reuters ska ha lett till att ”världen missletts och att Etiopien utsatts för internationell press”.

Den etiopiska myndigheten har också skickat varningsbrev till BBC:s och tyska Deutsche Welles korrespondenter för vad man menar är ”övertramp mot reglerna för medier”.

I en kommentar till Blankspot sa Reportrar Utan Gränsers svenska ordförande Erik Halkjaer då att situationen i Etiopien vad gäller pressfriheten har försämrats sedan september och att mottagaren av Nobels fredpris, Abiy Ahmed, inte är en så stor förkämpe för pressfrihet som vi hoppats,

– Flera reportrar har under en tid berättat för Reportrar utan gränser att det blivit svårare att bevaka just Tigray. Det började inför valet i september, som Tigray valde att genomföra trots att regeringen sagt nej. Bland annat stoppades flera journalister, men också representanter för internationella organisationer från att resa till regionen, för att bevaka valen. 

Efter att Abiy Ahmed blev premiärminister var han snabb med att släppa fängslade journalister och öppna blockerade internetsajter, men Reportrar Utan gränser lyfter fram att han fortfarande inte, efter två år vid makten, reformerat de lagar som begränsar press- och yttrandefriheten i landet. 

– Tyvärr lär vi få höra om fler begränsningar av pressfrihet och attacker på journalister i Etiopien framöver, sa Erik Halkjaer då till Blankspot.

Foto: Adam Jones from Kelowna, BC, Canada

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.