
Pressfriheten har satts på undantag under kriget i norra Etiopien. Nu anklagas internationella medier för att sprida felaktigheter av landets myndigheter.
Av Martin Schibbye 20 november, 2020
Den etiopiska myndigheten för press, tv och radio (EBC) har i dag meddelat att pressackrediteringen för Reuters korrespondent i landet dragits in. Det uppger tidningen Addis Standard på dess facebooksida.
Innan beslutet togs ska också ett varningsbrev ha skickats till korrespondenten Giulia Paravicini.
Enligt myndigheten EBC ska beslutet ha tagits på grund av vad man ser som ”falska och ensidiga” rapporter om konflikten i den norra Tigrayregionen där den federala etiopiska armén bekämpar TPLF.
Telegrammen från Reuters ska ha lett till att ”världen missletts och att Etiopien utsatts för internationell press”.
Den etiopiska myndigheten har också skickat varningsbrev till BBC:s och tyska Deutsche Welles korrespondenter för vad man menar är ”övertramp mot reglerna för medier”.
I en kommentar till Blankspot säger Reportrar Utan Gränsers svenska ordförande Erik Halkjaer att situationen i Etiopien vad gäller pressfriheten har försämrats sedan september.
– Att Etiopien avslutar en Reutersreporters tillstånd att rapportera i landet, och hotar BBC och Deutsche Welle med samma sak, är tyvärr bara den senaste händelsen inom loppet av ett par månader som visar att mottagaren av Nobels fredpris, Abiy Ahmed, inte alls är en så stor förkämpe för pressfrihet som vi hoppats, säger Erik Halkjaer.
Han lyfter också fram att så sent som i början av november greps sex etiopiska journalister.
– Detta för att de inte bara gett röst för den officiella versionen av vad som händer i Tigray, utan även rapporterat om andra versioner och mer kritiska röster. Flera reportrar har under en tid berättat för Reportrar utan gränser att det blivit svårare att bevaka just Tigray. Det började inför valet i september, som Tigray valde att genomföra trots att regeringen sagt nej. Bland annat stoppades flera journalister, men också representanter för internationella organisationer från att resa till regionen, för att bevaka valen.
Efter att Abiy Ahmed blev premiärminister var han snabb med att släppa fängslade journalister och öppna blockerade internetsajter, men Reportrar Utan gränser lyfter fram att han fortfarande inte, efter två år vid makten, reformerat de lagar som begränsar press- och yttrandefriheten i landet.
– Tyvärr lär vi få höra om fler begränsningar av pressfrihet och attacker på journalister i Etiopien framöver, säger Erik Halkjaer.
Även Human Right Watch analytiker Laetitia Bader skriver i en tweet att “med större delen av Tigray i en “blackout” som en följd av nedstängningen av internet i regionen är detta den senaste i raden av attacker på de som rapporterar om annat den officiella linjen”.
Även andra analytiker från internationella konflikt- och människorättsorganisationer ska ha fått liknande frågor om personernas arbetsvisum enligt uppgifter till Blankspot.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Etiopien!
Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.
Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.