Röster om

Eskinder Nega:”Sanningen om varför jag misshandlades”

Under förra veckan kunde medfångar till den fängslade etiopiska journalisten Eskinder Nega berätta att han misshandlats. Nu skriver han själv om händelsen i ett utsmugglat brev från fängelset som Blankspot kan publicera.

Översatt från Eskinders originalbrev på amhariska av Wondmagegn Ejigu.

Jag tackar alla som stod upp för mig!

Jag förstår att händelsen är obegriplig för människor. Att slåss är barnsligt – men det är också sant att man inte kan klappa med bara en hand.

Man behöver vara två för att slåss.

Oavsett åldern, om det finns någon som vill slåss måste det finnas den som vill dela slagen och den som blir slagen eller som måste ta emot slagen.

Den här gången, i mitt misshandelsfall, handlar det inte bara om den som misshandlar och slår och den som blir misshandlad. Det finns någon bakom misshandeln med syftet att skada mig och göra mig illa, vilket gör hela händelsen komplicerad.

Jag ska inte berätta om misshandeln i detalj nu och berätta hur jag blev misshandlad, eftersom jag inte vill sänka mig till mina misshandlares nivå eller de som står bakom misshandeln.

Jag tror inte att en enda människa tror på att det var jag som började att slåss.

Denna fakta är tillräcklig nog för att begripa sammanhanget. Det är onödigt nu att att tala om hur de misshandlade mig, men som det står i Bibeln: “De vet inte vad de gör” och jag ber till Gud att Gud hjälper dem till att bli anständiga människor. Jag vill säga några ord om de som står bakom dem som misshandlade mig.

Jag tror det kan vara nyttig information.

Vårt land befinner sig nuförtiden i en kamp mellan två sidor. Vinner Abiy Ahmed kampen hamnar Etiopien i ODP (Oromo peoples party) regering och ODP kommer att dominera och styra landet som de vill och behagar.

Däremot om TPLF vinner kampen finns två scenarier. Ett kan vara att landet splittras som före detta Jugoslavien, vilket alltid har varit TPLF:s önskemål.

Det andra scenariot kallas på engelska “Bosnification” där den federala regeringen nästan inte existerar eller blir väldigt svag, vilket inte är nytt för oss etiopier. Vi hade ju i vår historia en era som hette “Zemene Mesafint”. Zemene Mesafint är eran då varje region hade sin egen stark prins och landet var delat mellan olika kungadömen och en svag central kung som inte hade makt.

På svenska kan man översätta termen med “prinsarnas era” (översättarens anmärkning). Huvudsaken är att vad som står framför oss har stor betydelse som ett land och jag som politisk engagerad person kan inte tiga och bara se på vad som händer.

Utan politik finns inte ett land och vice versa. TPLF:s båda scenarier är skadliga för vårt land.

Men betyder detta då att vi alla måste stödja Abiy Ahmeds regering? Enligt min åsikt, visst kan man stödja Abiy men man måste vara kritisk, särskilt när vi ser att Abiys regering uppenbarligen inte sköter landet och kriget på rätt sätt.

Detta är min åsikt och det är orsaken till att jag blev misshandlad.

Just nu vill jag att alla vet om detta, resten kommer jag att berätta i sinom tid. Nu har jag fått mitt ben skadat, benet är brutet. Jag är ändå tacksam, det kunde ha varit ännu värre.

Jag tror inte att de vågar misshandla mig igen.

Jag vill verkligen tacka er alla som stöttat mig.

Gud välsigne och skydda Etiopien.

Eskinder Nega, politisk fånge. Klinto fängelset.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.