Nyheter om ,

Eskinder Nega släpps fri

Journalisten och grundaren av det etiopiska oppositionspartiet Balderas for Genuine Democracy släpptes under fredagen fri från Kalityfängelset, det uppger landets justitiedepartement för tidningen Addis Standard som var först med nyheten.

Vice riksåklagaren Fikadu Tsega besökte under fredagen det ökända Kalityfängelset tillsammans med tjänstemän från justitiedepartementet. 

Sedan sommaren 2020 sitter flera ledande oppositionella fängslade såsom Sintayehu Chekol, Keleb Seyoum  och Askale Demise från Eskinder Negas parti, men även Jawar Mohammed. Alla greps de i samband med de protester som hölls efter mordet på artisten Hachalu Hundessa då de anklagades för terrorism. 

Eskinder Nega är en av landets mest välkända dissidenter och suttit inte mindre än åtta gånger i fängelse för sin journalistik.

Efter de politiska reformerna våren 2018 när den nya premiärministern Abiy Ahmed tillträdde släpptes han fri.

Sedan dess har han fortsatt att skriva men också organiserat en ny politisk rörelse i huvudstaden ”Balderas for True Democracy” och varnat omvärlden för att det finns risk för folkmord i landet fram tills att han greps igen.

Amnesty International har vid flera tillfällen kritiserat myndigheterna för att ha trakasserat Eskinder Nega och hans nystartade parti. 

Delegationen med politiker ska ha träffat flera av de politiska fångarna under besöket i fängelset och förutom medlemmarna i Balderas ska också ledande personer i the Oromo Liberation Front (OLF) och Oromo Federalist Congress (OFC) inom kort släppas.

Jawar Mohammad ska enligt hans advokat släppas under helgen.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed höll i veckan ett jultal i vilket han talade om behovet av ”nationell försoning” efter vad han ser som en seger i det långa inbördeskriget mellan det tidigare styrande partiet TPLF och den federala armén.

Enligt Addis Standard är det ännu oklart om åtalen om terrorism fortfarande finns kvar eller om de lagts ner i samband med frisläppandet. 

Eskinder Nega satt fängslad i ett och halvt år. För en tid sedan smugglade han ut ett brev i vilket han beskrev hur han misshandlats i fängelset. I brevet uttryckte han också behovet av en opposition som var kritisk mot både TPLF-gerillan och premiärminister Abiy Ahmed.

Läs en längre intervju med Eskinder Nega från 2020 här.

Bilden: Eskinder Nega och partivännen Sintayehu Chekol utanför Kalityfängelset.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.