Nyheter om ,

Den etiopiska journalisten Eskinder Nega greps och släpptes

Den etiopiske aktivisten och journalisten Eskinder Nega arresterade under lördagen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att släppas kort senare.

Eskinder Nega är en av landets mest välkända dissidenter och suttit inte mindre än åtta gånger i fängelse för sin journalistik. Efter de politiska reformerna våren 2018 när den nya premiärministern Abiy Ahmed tillträdde släpptes han fri.

Sedan dess har han fortsatt att skriva men också organiserat en ny politisk rörelse i huvudstaden “Balderas for True Democracy” och varnat omvärlden för att det finns risk för folkmord i landet.

Det var också advokaten för hans nystartade parti Henok Aklilu som bekräftade för tidningen Addis Standard att Eskinder Nega hade arresterats.

Henok sa till tidningen att Eskinder Nega hölls vid Kolfe Keranio Kifle Ketema polisstation anklagad för att ha brutit mot mot de undantagstillståndslagar som införts för att dämpa effekterna av coronaviruset.  Bland annat är det förbjudet att samlas mer än fyra personer.

Under gårdagen ska Eskinder Nega ha intervjuat stadsbor som fått sina hus demolerade i vad de menade var en olaglig rivning.

Amnesty International har vid flera tillfällen kritiserat myndigheterna för att ha trakasserat Eskinder Nega och hans nystartade parti.

Obekräftade uppgifter i andra lokala medier menar att orsaken också kan vara uttalanden Eskinder Nega gjort som bedöms bryta mot landets nya lag mot “falska nyheter”.

Nyheten om Eskinder Negas arrestering fick stort genomslag både i landets sociala medier men också i mer traditionella medier.

Under lördagskvällen släpptes han lika plötsligt som han gripits, men det är fortfarande oklart om något åtal kommer att väckas.

– Vi är folkets röst och folket är vår röst. Denna gång befriade folket oss, ska Eskinder Nega ha sagt efter att ha släpps fri enligt hans parti.

Läs en längre intervju med Eskinder Nega här.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.