Nyheter om

Eskalerande maktkamp i Ogadenregionen

Under helgen har den etiopiska armén hamnat i strid med den lokala Liyu-milisen i staden Jigjiga. Armen ska enligt uppgifter ha skickats in för att understödja gripandet av regionens mångåriga president Abdi Iley.

Invånare från staden Jjiga har vittnat om skadade och skottlossning kring flera administrationsbyggnader sedan i lördags morse. Enligt vittnen ska också den lokala ortodoxa kyrkan ha bränts ner och på söndagskvällen höll affärer, banker och hotell stängt.

Den etiopiska armén har i ett uttalande sagt att man inte kommer acceptera “kaos och laglöshet”, men inte gett en närmare förklaring till varför man gått in i staden.Inte heller är det klarlagt om syftet är att gripa regionens president eller inte. I ett framträdande på lördagen sade en fri Abdi Iley att han var ledsen över alla liv som gått förlorade och han uppmanade demonstranterna att vara lugna.

Stora delar av regionen har länge varit stängd för omvärlden sedan konflikten mellan ONLF-rebellerna och statsmakterna bröt ut för två decennier sedan. Till arealen är regionen jämförbar med Tyskland.Regionens politiker har länge anklagats för övergrepp mot de mänskliga rättigheterna och nyligen publicerade människorättsorganisationen Human Right Watch en rapport över tillståndet i ett av fängelserna, Jail Ogaden. Rapporten fick den regionale presidenten Abdi Iley att i ett tv-sänt tal öppet anklaga säkerhetschefen för missförhållandena och tortyren i ett försök att svära sig själv fri.

Liyu-milisen bildades av statsmakterna för att mer effektivt bekämpa rebellerna genom att rekrytera lokala soldater och inte behöva skicka in den etiopiska armén i regionen.

I och med maktskiftet i Addis Abeba har Etiopiens nya premiärministern Abiy Ahmed tagit bort terrorstämpel av ONLF och inlett en dialog med representanter för rebellrörelsen.

ONLF har dock inte välkomnat närvaron av etiopiska soldater i Jigjiga trots att de är där för att gripa deras ärkerival Abdi Iley. I ett skarpt uttalande säger organisationen att invasionen är olaglig och man beskyller militären för att vilja ta kontroll över den regionala förvaltningen. För att långsiktigt lösa konflikten vill ONLF se en folkomröstningen om områdets status.

Sent på söndagskvällen uppger tidningen Addis Standard att den regionala presidenten är omringad i sitt palats, att internet stängts av i staden och att det råder en spöklik stämning i väntan på en upplösning.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.