Nyheter om

Eritrea tas bort från USA:s lista över skurkstater

Sedan i onsdag finns inte länge Eritrea med på listan över länder som ”inte samarbetar fullt ut med USA:s kamp mot terrorismen”. Kvar på listan är Iran, Nordkorea, Syrien och Venezuela.

Beslutet kommer efter att en delegation från den amerikanska kongressen besökte landet under hösten, det första besöket på 14 år.

Eritrea har efter fjolårets fredsavtal med Etiopien och säkerhetsrådets beslut om att ta bort sanktionerna mot landet flyttat fram sina diplomatiska positioner.

Landet hamnade på listan efter kritiserade vapenköp från Nordkorea och för att man sägs att stöttat den somaliska gruppen Al-shabab. USA har också vid flera tillfällen uppmanat Eritrea att släppa politiska fångar.

Ett krav som kvarstår även sedan landet tagits bort från listan över skurkstater.

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Sedan ärkefienderna Etiopien och Eritrea har kommit överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser har det otänkbara blivit verklighet.

Vi har rapporterat om hur telefonlinjerna öppnats mellan Asmara och Addis Abeba. Om hur Ethiopian Airlines ska börja trafikera luftrummet igen. Om nyöppnade hamnar och ambassader. Men också om bakslagen. Nedstängningen av gränsen och nu om hur kriget riskerar att sprida sig i regionen.

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.