Nyheter om ,

Eritrea anklagar Etiopien för gränsattack

Det eritreanska informationsdepartementet anklagade under helgen Etiopien för attacker vid gränsen mellan länderna. Den etiopiska regeringen säger sig dock inte känna till att det förekommit några strider. Efter fredsavtalet i Alger år 2000 råder en spänd situation längs gränsen. En oberoende gränskommission som båda länderna förband sig att respekterade beslutade att staden Badme skulle tillhöra […]

Det eritreanska informationsdepartementet anklagade under helgen Etiopien för attacker vid gränsen mellan länderna.

Den etiopiska regeringen säger sig dock inte känna till att det förekommit några strider.

Efter fredsavtalet i Alger år 2000 råder en spänd situation längs gränsen. En oberoende gränskommission som båda länderna förband sig att respekterade beslutade att staden Badme skulle tillhöra Eritrea. Något som Etiopien vägrat att gå med på.

Anklagelserna om en attack kommer bara dagar efter att en FN-kommission presenterat en rapport i Genève där man anklagar Eritreas regering för “brott mot mänskligheten”.

I tre kommande reportage från Blankspot kommer gränskonflikten och dess konsekvenser att skildras.

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Sedan ärkefienderna Etiopien och Eritrea har kommit överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser har det otänkbara blivit verklighet.

Vi har rapporterat om hur telefonlinjerna öppnats mellan Asmara och Addis Abeba. Om hur Ethiopian Airlines ska börja trafikera luftrummet igen. Om nyöppnade hamnar och ambassader. Men också om bakslagen. Nedstängningen av gränsen och nu om hur kriget riskerar att sprida sig i regionen.

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.