Blankspot om

En prao-vecka hos Blankspot

I veckan har Blankspot haft förmånen att ha två praoelever, Albert och Oscar, på plats. De träffade oss under skolturnén och blev intresserade av att veta mer. Här följer deras rapport från veckan. Är du sugen på att göra prao hos oss hör av dig. Vi tycker det är så roligt att få ungas perspektiv på det vi gör.

Under veckan som gått har vi Albert och Oscar från Hallenskolan utanför Göteborg praktiserat här på Blankspot.Veckan började med ett redaktionsmöte där vi gick igenom vad som skulle göras under veckan. Då fick vi bland annat se råmaterialet av ett reportage från Jemen som vi fick av en fotograf som Blankspot äntligen kunnat skickat dit. Det var väldigt intressant att se hur alla satt och diskuterade kring vad som var onödigt att ha med. Till och med det som inte fick vara med.

Sedan fick vi uppgiften att kolla igenom Blankspots korta informationsvideos på youtube och  ge feedback till redaktionen om hur videorna skulle kunna bli mer intressanta för oss tonåringar. Vi tyckte att det var lite väl svåra ord ibland och det gjorde att det var lite svårt för oss att hänga med. Vi kom också fram till att det hade varit bra med en sammanfattning i slutet för att knyta ihop säcken.

Lin intervjuar Albert och Oscar om veckan

Lin intervjuade oss också, den filmen kan man se på Facebook.

Tidig morgon i Radiohuset. Vi var först på plats!

På tisdagen tog vi oss tidigt på morgonen till Radiohuset där de skulle hållas en debatt om den digitala konkurrensen där bla Brit Stakston medverkade i panelen. De pratade mycket om hur Facebook har förändrats genom åren. Brit Stakston uttryckte att Facebook splittrar samhället istället för att föra samman det. Med detta menade hon att ibland visas det bilder och videos som ska beskriva en allvarlig händelse men att inte alltid dessa bilder och videor är från rätt plats utan från en annan plats eller annan tid bara för att få starka bilder för att fler läsare ska bli intresserade. Vi håller helt med och tycker att man ska vara lite skeptisk mot journalistik på Facebook och istället hålla sig till kvalitativ journalistik.

Brit äter lunch och kontorshunden Rocky är sugen på att smaka

Senare på eftermiddagen drog Martin med oss på ett återbesök på Myrsjöskolan i Saltsjöbaden. Där han berättade om sin resa till Eritrea och det var väldigt intressant för oss att lyssna på för att man förstod hur illa det verkligen var där. Sedan hade han en annan föreläsning som handlade mer om Martins tid i fängelset i Etiopien och det är lika spännande att lyssna på varje gång för man tror att det är så långt bort från verkligheten och det är det för oss i Sverige men i Etiopien är det verklighet.

Oscar och Albert är snapchatreportrar och intervjuar Eskil

Meningen med veckan var att förstå vad Blankspot jobbar med.  Det tycker vi att vi har bra koll på nu. Det vi har lärt oss är att Blankspot jobbar med bortglömda områden där det inte finns mycket journalister. Då försöker de ta skicka dit journalister och göra reportage från dessa områden. Det var just det som fångade vårt intresse innan vi kom hit men nu vet vi också vilka områden de jobbar med just nu och hur det går till.

Martin föreläser i Uppsala

Vi har också fått följa med på evenemang som är vardag för Martin och Brit så nu vet vi vad de jobbar med när de inte sitter inne och skriver.  Tidigare har vi jobbat med ¨blankspots¨ i skolan där vi skulle göra en konfliktanalys om krisdrabbade områden där jag Oscar skrev om Demokratiska republiken Kongo och jag Albert skrev om Bangladesh. Det gjorde att valet av praktikplats blev ännu enklare.

Martin visar hur en drönare fungerar för Stina och Albert

Sista dagen var Oscar sjuk så det blev bara Albert som kunde följa med till Uppsala och Valsätraskolan. Där hade Blankspot en föreläsning om digitalisering och om journalistik. Efter skolbesöket visade Martin hur en drönare fungerar.

Under veckan har vi också gjort intervjuer på Snapchat, följ gärna Blankspot.

Albert & Oscar från Hallenskolan