Analys om

En fasansfull natt av bläck och blod

Jag läser meddelandena på twitter från kollegan under skrivbordet i Maryland. Som rapporterar om sina döda kollegor. Om ljudet. Det krossade glaset.

“Det finns ingenting mer skräckinjagande än att höra flera personer bli skjutna medan du är under ditt skrivbord och sedan höra gärningsmannen ladda om”, twittrar Phil Davis från tidningen som sedan 1884 försett staden med nyheter.

Redaktionslokalen beskrivs som ”en krigszon”.

Att ge sig på en hel tidningsredaktion är ett journalistikens elfte september, ett attentat mot pressfrihetens allra heligaste rum, en attack mot demokratins blodomlopp.

Det är farligt att vara journalist och det blir farligare också här hemma.

Enligt färsk statistik från FN-organet Unesco mördas i genomsnitt en journalist i veckan. Det stora antalet mord får också konsekvenser för rapporteringen och oftast går mördarna fria vilket sporrar fler som ser en fri journalistik som ett hot att fortsätta ge sig på journalister.

Det farligaste inom journalistiken i dag, enligt statistiken, är också att vara en lokalreporter och skriva om lokalpolitik.

Och minst lika viktigt som att fördöma morden är att stötta de journalister som lever och redaktioner som nu rapporterar.

Alla de som när solen går upp i morgon på sina morgonmöten kommer att gå igenom de egna säkerhetsrutinerna och sedan börja rapportera.

Det bästa sättet att hedra de stupade.

Vi bör fördöma angreppen på pressfriheten och sedan se till att ta en prenumeration på en tidning, så att alla som med livet som insats arbetar för det fria ordet har råd med säkerhet och kan fortsätta granska allt och alla.

Nu är tiden för att visa solidaritet. Att se allt stöd som tidningen nu får från kollegor över hela världen är mitt i allt det fruktansvärda så bländande vackert.

Det känns tryggt att veta att försvaret av det fria ordet sitter i ryggmärgen.

Och jag hoppas att de scener av solidaritet och medmänsklighet vi nu ser kan fungera som smärtstillande medel för de anhöriga.

Att mörda journalister är att angripa oss alla.