Blankspot om

En digital folkrörelse tillsammans med er

Efter nomineringen till Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare har vi fått många frågor om det där med en digital folkrörelse som nämns i nomineringen. Mitt svar på den frågan ger också svaret på mitt engagemang i Blank Spot Project. I en längre text hos Dagens Media beskriver jag detta detaljerat. Inleder texten med att […]

Efter nomineringen till Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare har vi fått många frågor om det där med en digital folkrörelse som nämns i nomineringen. Mitt svar på den frågan ger också svaret på mitt engagemang i Blank Spot Project.

I en längre text hos Dagens Media beskriver jag detta detaljerat. Inleder texten med att dela med mig av min frustration över journalister som upplever sig helt ha förlorat matchen mot de söta kattklippen som har tusentals delningar. Det ses som bevis för hur illa ställt det är med läsarna.  Termer som nyhetsundvikare och digitala ekokammare blir bevis för att det är kört. Mer fokus på undergång istället för att se hur just dessa begrepp visar på journalistikens behov. Att det kan vara vägen tillbaks till läsarna genom att vara den som kan ge många perspektiv och en hjälpande hand i ett fragmentiserat medielandskap.

Många av er läsare här vet hur vi de senaste sex månaderna tillsammans utforskat hur en digital folkrörelse för journalistik kan byggas. Vi ser er ju som medlemmar för att uttrycka en närhet och cementera att vi gör det här ”tillsammans med er”. Inte enbart på grund av intäktsmodellen med medborgarfinansierad journalistik utan för en relation där våra journalister lika mycket är samtalsledare som reporter.

I texten skriver jag om detta med mossiga begrepp som medlemmar och folkrörelse, eller är de det, vad tycker du? Vi ser varje begrepp vi väljer som en del i vår storytelling om Blank Spot Project. Vår berättelse och vision ger människor en chans att fundera över om det matchar deras behov. Vi har ju tack vare er som stöttat vår idé från början redan lagt en grund till denna folkrörelse för journalistik. Nu kan vi tillsammans med er medlemmar bygga vidare. Vi siktar på 10 000 medlemmar om tre år och här kan du höra några medlemmars röster om vad Blank Spot Project är.Skriver också om vad vi tror förenar oss i den här folkrörelsen. Att vi tror oss dela föreställningar med våra medlemmar om att det finns regioner, skeenden och perspektiv som saknas. Hur våra reportage ska visa varför kvalitetsjournalistik behövs och vad journalistik kostar. Det är därför varje reportage redovisar kostnader och vi låter våra reportageteam bygga en unik relation med medlemmarna i de stängda medlemsexklusiva Facebookgrupperna.

Folkrörelsereferensen gör att vi kan bygga en relation även om det inte görs i en traditionell organisationsform i första skedet.

Vill du följa med på middagen till Stora Journalistpriset?

Till festen den 19 november får vi nominerade bjuda med en person. Jag vill gärna ta med en medlem. För att få chansen att gå med behöver du bara berätta varför du blev medlem. Antingen här på bloggen, på vår Facebooksida, twittra till mig eller maila till medlem@blankspotproject.se. Det finns ju inget bättre sätt att tillbringa den kvällen med någon som gjort detta möjligt.

“Din motivering kommer vara det allra, allra bästa sättet att inspirera fler att gå med. För utan er som tror på vår idé och vill bygga den här folkrörelsen finns vi ju inte. Vi testar en hypotes om att man vill betala för oberoende kvalitetsjournalistik. Bollen är med andra ord helt i era händer.”

Läs gärna hela texten om vad en digital folkrörelse för journalistik är.

/Brit

Foto: Johan Persson.

Bilden ovan är kopplad till en spännande fråga Anna Roxvall ställer till medlemmarna i den medlemsexklusiva gruppen för Burundi.