Blankspot om

En av de utvisade slogs av svensk vakt på planet

I tisdags landade gruppen med afghaner som utvisades i Kabul. Vid ankomsten uppstod handgemäng mellan de svenska vakterna och en av de utvisade.  Blankspot har fått kontakt med Mustafa Nauibi, en av de afghaner som utvisades i måndags och sattes på ett chartrat flygplan till Kabul. Han berättar att handgemäng uppstod vid ankomsten till Kabul. […]

I tisdags landade gruppen med afghaner som utvisades i Kabul. Vid ankomsten uppstod handgemäng mellan de svenska vakterna och en av de utvisade. 

Blankspot har fått kontakt med Mustafa Nauibi, en av de afghaner som utvisades i måndags och sattes på ett chartrat flygplan till Kabul. Han berättar att handgemäng uppstod vid ankomsten till Kabul.

– Under resan fick vi inte gå på toaletten och inte kissa med stängd dörr. Dörren var öppen och två vakter tittade på en hela tiden. Då blev en av oss arg. När han skulle lämna planet slog han till vakten som tittat på honom när han skulle kissa, då slog vakten tillbaka, berättar Mustafa Nauibi.

Redan under resan blev det en spänd stämning mellan vakterna och de utvisade afghanerna.

– Du vet det var så många vakter vi kunde inte gör någonting. Vi var rädda för våra liv. Vi lämnade ett tryggt land i måndags och flera skrek ”jag vill inte åka till Kabul” och då handfängslades de med händerna bakom ryggen. Jag ville skrika men kunde inte eftersom jag inte ville bli bojad, säger han.

Vad hände när ni landade?

– Det var otroligt många vakter, men vi ville inte ämna flygplanet. Då kom Afghansk polis och sa att ni måste lämna planet nu vi har ett avtal med Sverige om att ta emot er. Vi vill inte höra något snack om ni inte vill kliva av. En av dem som vägrade slogs i ansiktet av polisen, då lämnade han flygplanet.

Hur mår du idag?

– Jag mår inte bra. Jag är sjuk och dålig i magen. Situationen här är en helt annan. Allting är konstigt. Vädret är konstigt. Säkerheten är annorlunda. Jag vet inte var jag ska börja…

Vad gör du nu?

– Jag ligger i ett rum hos en person och jag kan stanna har ett par dagar, sedan måste jag hitta någonstans att bo. Jag är sjuk. Här är svårt att få någon att ta emot mig, det handlar ju inte om att bo någonstans i ett par dagar. Utan om framtiden, säger han.

Fram till den 20 oktober gick Mustafa i skolan i Vänersborg och tränade brottning med Örgryte fem dagar i veckan. Nu sitter han i ett land där han inte har någon släkt och vet inte var han ska ta vägen?

– Jag förstår inte heller varför jag skickats hit. Jag är svensk, jag pratar svenska jag har tagit medaljer som brottare i Kållered. Jag förstår det inte. Jag gick på gymnasiet, här finns ingen som jag kan prata med om hur jag känner mig. Jag bodde som en son i svensk familj och kan baka bullar och kladdkaka, här är det ingen som äter bullar eller kladdkakor. Jag är anpassad till Sverige och jag är rädd att förlora mitt svenska språk när jag inte kan lyssna på svensk radio längre, säger han.

Är du rädd där du är nu?

– Jag har aldrig i mitt liv vart i Kabul. Men det är lite säkrare här än på landsbygden. Men jag känner ingen här, säger han.

Vad vill du säga till alla som följer och som berörts av dit öde?

– Jag vill säga tusen tack till alla som skickar kärlek och jag vet att min svenska familj finns där för mig. De säger att de aldrig kommer glömma mig och alltid ska kämpa för mig. Men jag förstår inte, i torsdags kom ett besked från Migrationsverket om att situationen i landet hade förvärrats, det gav mig hopp och sedan skickar de ändå iväg mig. Men jag är inte arg eller sur på de som bestämmer. Jag vet att många önskar från hjärtat att jag skulle fått stanna och min framtid finns i Sverige, säger Mustafa Nauibi.

**

Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs mer: Utvisningen av Kahn stoppad. 

Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

Läs mer: Talibanerna dödshotade journalisten Khan.

**

Följ Uppdrag Afghanistan:

 

Det sista dygnet har över 2 500 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att swisha till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Blankspots redaktion hade under gårdagen möte med det tänkta teamet och de kommer att resa så fort det är möjligt med avseende på visum och säkerhetsförberedelser.

Under tiden så har vi startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.