Nyheter om

Elev på stängd flickskola i Kabul: Kunskap viktigt i Islam

Det nya skolåret hann knappt börja innan talibanerna bröt sitt löfte om att även flickor skulle få gå i skolan. Många elever lämnade i tårar skolorna, mammor grät och drömmar krossades över hela landet.

Morgonen den 23 mars vaknade Rahill Amani med ett leende. Det var den första skoldagen på länge. Hon satte på sig sin slöja, packade väskan och skuttade iväg. 

– Jag var så glad och tänkte att nu blir det bättre! 

På väg till skolan hade hon en bra känsla i kroppen. Nu skulle hon gå klart skolan och ta en examen. Sedan söka till en högre utbildning, bli ingenjör och bygga upp landet. 

– Så fort jag satte min fot inne på skolan mötte jag en ledsen lärare som sa ”Förlåt, men du måste gå ut igen och gå hem”.

Rahill Amani berättar att hon tänkte direkt: var är FN, var är UNICEF eller andra organisationer som stöttat oss tidigare? 

– Mina klasskamrater reagerade alla olika. En del grät, andra trodde inte det var sant. Men vi är inte glada över det faktum att vi förvägras utbildning. I hela världen får ju flickor gå i skola. 

Utbildningsdepartementet har nu sagt att alla flickskolor ska öppna och att flickor som går i klass ett till sju ska få komma tillbaka efter att en del reformer genomförts.  

Men studenten Rahill Amani säger att de nu förlorat hoppet om en utbildning. 

– Sedan talibanerna tog över har de lovat och lovat men inte tillgodosett våra rättigheter. Detta var den första dagen på vad som kan bli det sämsta året någonsin! 

Hon säger också att om de ska kalla landet det islamska emiratet Afghanistan, så borde de implementera islams tankar om utbildning eftersom det är en grundpelare i religionen både för män och kvinnor. 

– I den heliga koranen så finns den en sura, Iqra, som handlar om kunskap och lärande. Jag har tänkt mycket på den de senaste veckorna. Både när skolan skulle öppna nu när skolan är stängd, säger Rahill Amani.

**

Artikeln är skriven av NN som är en 26-årig journalist som sedan 2021 rapporterar anonymt från Kabul för Blankspot. Varje vecka finns hennes intervjuer med människor på plats om hur livet påverkats i huvudstaden. För att inte missa hennes unika rapporter skriv upp dig för Blankspots nyhetsbrev. 

Läs även: Författare i Kabul tvingas sälja biblioteket för att inte svälta 

Läs även: Barnmorska i Kabul larmar: Svältande spädbarn