Sedan den 13 oktober har ingen hört av kvinnorättsaktivisten Noof Al-Maadeed, och många har befarat att hon var fängslad eller till och med död. Men under söndagen började ett flertal videos på aktivisten cirkulera på sociala medier där hon säger hon mår bra och är i säkerhet.
Av Linnea Bergqvist 12 januari, 2022
– Hej alla, jag har det här nya kontot på Twitter eftersom jag har tappat lösenordet till mitt gamla. Jag är i säkerhet och är frisk, och lägger upp den här videon så att jag kan försäkra er alla som har kämpat för min säkerhet [att jag mår bra]. Tack.
Det här säger den qatariska kvinnorättsaktivisten Noof Al-Maadeed i en av de tre videoklippen som hon under söndagen publicerades på twitterkontot Justnoof98.
I den andra och tredje videon tydliggöra hon att klippen är inspelad samma dag som de publiceras, och att hon just nu befinner sig i Doha.
– [Till] De som tvivlar på videons äkthet, idag är det den 9 januari år 2022. Noof är här. Noof lever. Noof är inte död, säger hon.
Klippen är det första livstecknet från aktivisten sedan hennes försvinnande i mitten av oktober förra året, och resulterade i att Al-Maadeeds konto snabbt fylldes av upprymda meddelande från följare och vänner som har varit oroliga över hennes välmående.
En av de var Rothna Begum, kvinnorättsforskare på Human Rights Watch (HRW) som även har arbetat med Al-Maadeed när hon var asylsökande i Storbritannien..
“Jag är så glad att se att Noof Al Maadeed har släppts, och är tillbaka online och låter världen veta att hon är okej. Jag hoppas att detta är början för Qatar att säkerställa så hon kan leva ett fritt och självständigt liv, med respekt för hennes val gällande sin säkerhet” skrev hon på sin twitter.
Noof Al-Maadeed flydde till Storbritannien år 2019 efter att ha blivit misshandlad av sin familj i flera år, men valde att återvända i början av oktober efter att ha blivit garanterad säkerhet av landets myndigheter, vilket Blankspot tidigare har rapporterat om.
Under sin tid i Storbritannien var hon öppen med sin historia i såväl intervjuer som på sina egna sociala medier, och hon har kritiserat landets system kring förmyndarskap och hur det kontrollerar kvinnorna och hindrar dem från att kunna göra något på eget bevåg.
Det här har resulterat i att det fanns en stor hotbild mot 23-åringen vilket uppdagades efter att hon hade återvänt till Qatar när hon skrev att hon hade blivit utsatt för ett flertal mordförsök.
Hennes sista meddelanden publicerade hon under eftermiddagen den 13 oktober där hon bland annat skrev att hon inte kände sig säker.
Sedan dess har aktivisten varit försvunnen, och spekulationerna kring var hon befann sig, och vad som hade hänt henne, cirkulerade på såväl sociala medieplattformar som i lokala och internationella medier.
En av teorierna var att hon hade blivit överlämnad till sin familj mot sin vilja, och i december framkom uppgifter om att de i sin tur hade mördat henne. Det avvisades dock snart, då hennes påstådda död inte kunde bekräftas.
Bara några dagar senare publicerade tidningen The Times en artikel i vilket en anonym släkting till Al-Maadeed berättade att aktivisten hade blivit tvångsintagen på ett rättspsykiatriskt sjukhus.
Återigen saknades bevisning om att det här stämde.
I sin tur har kraftig kritik riktats mot Qatars myndigheter som till synes inte tycks ha gjort några åtgärder för att klargöra var Al-Maadeed befann sig, och om hon mådde bra.
Ett flertal tjänstemän har sedan tidigare hävdat att hon var i säker förvar, men människorättsorganisationer såsom HRW har varit kritiska till att ingen bevisning för det här har offentliggjorts.
I en tidigare intervju med tidningen The Times berättade Rothna Begum om hur organisationen vid flera tillfällen hade försökt få Qatars myndigheter att uttala sig om Al-Maadeed hälsa och placering , men fick aldrig någon respons.
– Att hålla kvar någon mot deras vilja – oavsett var – utan någon rättslig grund skulle innebära godtyckligt frihetsberövande. Vi har upprepade gånger uppmanat de qatariska myndigheterna att se till att Noof al-Maadeed inte sitter i någon form av internering; att ge henne tillgång till omvärlden, inklusive hennes telefon; och att stödja hennes beslut att leva ett självständigt liv, inklusive hennes beslut som rör hennes trygghet och omsorg, säger hon.
Även om landet myndigheter inte har gjort några uttalade huruvida de ha följd Al-Maadeeds fall finns det en antydan att det inte har gått förbi helt obemärkt, det här efter att aktivisten la upp en bild som visar ett flertal ballonger och tårta där det står “välkommen hem”.
Gåvorna har hon fått av landets minister för social utveckling och familj, Mariam Al-Misnad, som bland annat har arbetat med en organisation som hjälper människor som har blivit utsatta för övergrepp.
Tillhörande bilden tackar aktivisten Al-Mishnad för presenterna och skriver ut två stycken hjärtemojis.
Kort efter att videoklippen publicerades fick Al-Maadeed tillbaka tillgången till sitt egna twitterkonto och därefter raderades klippen från det tillfälliga kontot.
Dessförinnan hade ett flertal kommentarer börjat florerar som ifrågasatte bakgrunden till varför Al-Maadeed valde att lägga upp klippen just när hon gjorde det, och varför hon inte hade kommentera några av de rykten som har cirkulerat kring hennes försvinnande.
Flera twitteranvändare hävdade även att videoklippen var fabricerade av Qatars myndigheter och att det var de som bestämde vad aktivisten skulle säga.
Andra följare fortsatte att yttra sin oro över hennes säkerhet och skrev att även om hon till synes ser ut att mår bra har hon fortfarande en stor hotbild på sig.
Toppbild: Noof Al-Maadeed i sina senaste videor.
Läs också: Försvunnen kvinnorättsaktivist tros vara frihetsberövad i Qatar
Läs också: Försvunnen kvinnorättsaktivist i Qatar kan vara tvångsintagen på rättspsykiatrisk institution
Av Linnea Bergqvist
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.