Nyheter om , , ,

Efter sportvärldens reaktion på kriget i Ukraina: “Allt kan hända”

Rysslands krig mot Ukraina har lett till att världsorganisationer har genomföra kraftiga sanktioner. I sportvärlden är reaktionerna lika starka och såväl förbund som enskilda atleter har i veckan öppet visat sitt missnöje med Rysslands agerande. Men vilken påverkan har det?

Kriget i Ukraina är idag inne på sin nionde dag och runt om i världen fördöms Ryssland och deras president Vladimir Putin för valet att invadera grannlandet.

Det här har även lett till att sportvärlden har reagerat och genomför historiska och snabba beslut i försök att stötta Ukraina.

Bland annat har den Internationella olympiska kommittén (IOK) bestämt att atleter från Ryssland och Belarus, om de gör det under ländernas flagga, kommer att förbjudas att delta i evenemang som organisationen arrangerar.

Ett liknande beslut har även tagits av FIFA att UEFA gällande ryska spelare, och de bestämde sig även för att förbjuda den ryska flaggan och nationalsången.

Även den Internationella paralympiska kommittén (IPK) meddelade under torsdagen att Ryssland och Belarus inte kommer att få ställa upp i Paralympics som invigdes i Peking i veckan. Det här till följd av att flera nationella paralympiska kommittéer hotade med att inte ställa upp om länderna deltog.

FIFA valde även att utesluta Ryssland från det kommande världsmästerskapet i Qatar, ett beslut som togs efter kraftig kritik från fotbollsförbund och spelare från hela världen.

– Alla reaktioner är viktiga för helhetsbilden av det som pågår. Sportvärldens agerande är inte det som tar mest plats i sammanhanget men många bäckar små, det blir ju betydelsefullt i slutändan, säger Charlotte Wagnsson som är professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan.

Även ett flertal utländska sportprofiler har valt att bryta sina kontrakt och lämna sina uppdrag i ryska klubbar, däribland Andrej Voronin som är den assisterande tränaren för fotbollsklubben Dinamo Moskva.

Han förklarade att beslutet var givet då han inte kunde jobba i ett land som bombar hans hemland.

Även ett växande antal ryska idrottare har valt att fördöma det pågående kriget via sina sociala medier eller i intervjuer. 

Den ryske tennisspelaren Andrey Rublev valde att efter sin vinst i semifinalen under tennismästerskapet i Dubai skriva på en av kamerorna som filmade honom “Inget krig tack”.

– I dessa ögonblick inser du att min match inte är viktig. Det handlar inte om min match [eller] hur det påverkar mig eftersom det som händer är mycket mer hemskt. Du inser hur viktigt det är att ha fred i världen och att respektera varandra oavsett vad och att vara enade. Vi borde ta hand om vår jord och om varandra, sa Rublev.

Bara en månad tidigare hade han vunnit dubbeltiteln i tennistävlingen Open 13 tillsammans med den ukrainska spelaren Denys Molchanov.

Den ryske tennisspelaren Andrey Rublev skrev på en kameralins “Inget krig tack” efter sin vinst i semifinal under tennismästerskapet i Dubai.

Även den kvinnliga tennisspelaren Anastasia Pavlyuchenkova, som är den högst rankade singelspelaren i Ryssland, har yttrat sina känslor om kriget på twitter.

“Jag har spelat tennis sedan jag var liten. Jag har representerat Ryssland hela mitt liv. Det här är mitt hem och mitt land. Men nu är jag rädd, liksom mina vänner och familj. Men jag är inte rädd för att yttra min ståndpunkt. Jag är emot krig och våld. Personliga ambitioner eller politiska motiv kan inte motivera våld. Detta tar inte bara framtiden från oss, utan också från våra barn” skrev hon i en tweet och adderade att hon inte vet hur hon ska hjälpa till.

“Jag är bara en idrottare som spelar tennis. Jag är inte en politiker, inte en offentlig person, jag har ingen erfarenhet av detta. Jag kan bara offentligt stå emot dessa beslut, och prata öppet om det. Stoppa våldet, stoppa kriget.” avslutar hon.

– Sporten har ju alltid varit viktig i Ryssland, och Sovjetunionen innan det. Vad som är väldigt speciellt är att dessa atleter faktiskt vågar uttrycka sig om situationen, något vi generellt inte se sker i Ryssland, säger Charlotte Wagnsson.

Pavlyuchenkova diskuterade även situationen i en intervju med CNN. Under intervjun fick hon frågan om hon är orolig för sin säkerhet, och sin karriär, till följd av sina uttalanden. Hon svarade då att det är framtiden hon är orolig för.

– Jag tänker på våra barn, och deras och vår framtid. Det här handlar inte längre om sport eller tennis, säger hon.

Under söndagen raderas Pavlyuchenkovas inlägg på twitter.

Anastasia Pavlyuchenkova skrev i veckan ett inlägg på twitter där hon fördömde kriget i Ukraina. Hon diskuterade även det här i en intervju på CNN. Under söndagen raderades hennes ursprungliga inlägg från hennes twitter.

Även de internationella förbunden för simning, badminton och karate har valt att flytta planerade evenamang som skulle hållas i Ryssland. I veckan stod det även klart att Champions lLague-finalen, som skulle hållas i Sankt Petersburg, kommer att flyttas till Frankrike. 

Det internationella judoförbundet har också valt att stänga av Putin från sin position som förbundets hederspresident, samtidigt som det internationella taekwondoförbundet valde att dra tillbaka hans svarta hedersbälte som han fick i november år 2013. 

Bältet delas ut som ett ett pris till personer som har gjort en betydande insats för sporten och även om Putin själv inte utövar taekwondo har han ett svart bälte i judo, och har bland annat varit med och skrivit en bok om sporten. 

Enligt Charlotte Wagnsson hade det här i ett annat sammanhang fått Rysslands och presidentens uppmärksamhet.

– Men då Putin och den ryska ledningen har andra större problem just nu tror jag inte det här påverkar de. Däremot hade det här varit otroligt betydande om det skedde i en tid när Ryssland inte var i krig, eller om de ekonomiska sanktioner som har genomförts inte hade utfärdats, säger hon.

Parallellt blir de ryska atleterna som inte tar avstånd till invasionen i Ukraina hårt kritiserade, både av sportfantaster och kollegor. Den kända hockeyspelaren Alexander Ovetjkin sa i veckan att han inte vill att det ska vara ett krig men sa i samma intervju att han fortfarande stöttar Putin. 

Ovetjkin har sedan flera år haft en vänskaplig relation med presidenten och startade bland annat initiativet “Putin-teamet” år 2017. Han förklarade att det var ett sätt för honom, och Ryssland, att visa att de stod bakom sitt land och presidenten.

Efter hans uttalande om det pågående kriget reagerade den förre detta tjeckiska hockeyspelaren Dominik Hasek starkt.

– Att han inte är intresserad av politik är en lögn. Till och med ett barn vet vad ett krig är. Allt han säger om ryska attacker är lögner och ursäkter. Jag skulle nästan vara gladare om han hade sagt att Ryssland har rätt att ta över Ukraina, jämfört med den saga han nu berättar, säger Hasek i en intervju med SVT.

Oleksandr Zinchenko från fotbollslaget Manchester City i tårar när krigsoffrena i Ukraina hyllas under en match mot Everton.

Samtidigt blir ukrainska atleter hyllade under idrottsevenemang världen över i takt med att kriget fortgår.

Under en match mellan laget Benfica och Vitoria Guimaraes i Portugal blev den ukrainske forwarden Roman Jaremtjuk inbytt. När det skedde blev han tilldelad kaptensbindeln och möttes av stående ovationer av publiken. 

Några dagar senare börjar fler bilder cirkulera som visar engagemanget för ukrainska spelare Everton och Manchester City i samband med avsparken i Premier League.

När matchen skulle kicka igång bär Oleksandr Zinchenkos lag, Manchester City, tröjor med ukrainska flaggan och texten ”inte krig” medan Vitalij Mykolenkos lag, Everton, sprang ut med varsin ukrainsk flagga lindad runt kroppen.

När spelarna samlades på planen hedrades krigsoffren i Ukraina med flera olika budskap på läktarna medan låten ”He ain’t heavy, he’s my brother” av The Hollies spelades upp. 

Händelsen ledde till att de båda spelarna blev märkbart rörda och brast ut i gråt.

Enligt Charlotte Wagnsson är det intressant att se hur de många besluten, samt de uppmärksammade aktionerna, kommer att slå med den ryska befolkningen. 

– Kortsiktigt har det nog ingen påverkan men långsiktigt kan det bli betydande. Om befolkningen har sympati med det som sker kan de välja att agera, vilket kan leda till att den ryska ledningen tvingas handla. Likväl kan de känna sig förödmjukade för att deras atleter inte tillåts att delta vilket kan skapa ett agg mot västvärlden, säger hon.

Även om sportvärldens agerande till stor del har fått positivt respons finns det även de som är kritiska, däribland ett antal ryska atleter. De menar på att de själva inte är inblandade i den pågående konflikten, och inte borde blir straffade för Putins beslut att påbörja ett krig.

Detta lyfte bland annat FC Spartak Moscow, som är Rysslands främsta fotbollsklubb, efter att det stod klart att klubben inte skulle få spela i åttondelsfinalen mot ett tyskt lag i Europa League.

“UEFA och FIFA har beslutat att utesluta [oss] från den nuvarande iterationen av Europa League. Det betyder att vår åttondelsfinal mot RB Leipzig inte kommer att fortsätta som planerat. Det här beslutet är kopplat till organisationens ståndpunkt om de senaste händelserna som har ägt rum i Ukraina. Det beslut som nyligen fattats av UEFA och FIFA, även om det var förväntat, är extremt upprörande. Tyvärr har de ansträngningar som vår klubb gjort i Europa League omintetgjorts av skäl som ligger långt utanför idrottens ansvarsområde” skrev klubben och fortsatte med att säga att laget har fans över hela världen och att de tycker att idrotten, speciellt i svåra tider, bör syfta till att bygga broar istället för att bränna de.

Enligt Charlotte Wagnsson är det svårt att veta vilken påverkan sportvärldens beslut kommer att ha. Hon säger att även om vissa kanske tycker att västvärldens reaktion är rätt så kommer många i Ryssland att bli besvikna att deras idrottsmän blir exkluderade.

– Allt kan verkligen hända, det är omöjligt att veta i dagsläget. Däremot så tror jag att besluten kommer att bli mindre populära i Ryssland desto längre tid som kriget fortgått, och de ryska atleterna fortsätts att uteslutas, säger hon.

Bortom sporten

Reaktionerna från sportvärlden har även lett till att andra organisationer och företag har valt att agera.

En av dem är spelutgivaren Electronic Arts (EA) som är det näst största spelföretaget i Amerika och Europa.

I ett uttalande meddelade företaget att de kommer att ta bort det ryska landslaget och alla andra ryska lag från fotbollssimuleringspelet Fifa 22. Det har också tagit bort ryska och belarusiska lag från hockeyspelet NHL 22.

Även det internationella schackförbundet (FIDE) har valt att avbryta alla kommande turneringar, däribland den prestigefyllda schackolympiaden, i Ryssland och Belarus. 

FIDE meddelade även att de kommer att avbryta alla sponsringsavtal med statliga företag från Ryssland och Belarus och att två ryska spelare, som offentligt uttryckte sitt stöd för invasionen, kan komma att bli bestraffade.

Schack klassas inte som en sport enligt Sisu Idrottsutbildarna till följd av att det enligt dem inte krävs någon fysisk ansträngning för att klara av spelet. Däremot är det extremt uppskattat i Ryssland som även har dominerat spelet under stora delar av 1900-talet. Än idag är intresset stort och 239 av världens 1 722 stormästare kommer från Ryssland , vilket är flest av alla länder i världen.

Enligt schackfantaster var beslutet att utesluta landet historiskt, vilket också berodde på att FIDE:s nuvarande presidenten Arkady Dvorkovich själv är rysk.

Toppbild: Den ryske tennisspelaren Andrey Rublev skrev “No war please” på en kamera efter att han vunnit semifinalen i tennismästerskapet i Dubai.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.