Nyheter om

Efter reformerna – visselblåsaren återvänder

De politiska omvälvningarna i Etiopien har tänt hoppet om en ny framtid för många exiletiopier. Abdullahi Hussein som valde att fly med filmade bevis på övergrepp i Ogadenregionen återvänder nu till hemlandet.

Abdullahi Hussein jobbade sida vid sida med presidenten i Ogaden. Men när han insåg att regimen låg bakom folkmord, våldtäkter och tortyr hoppade han av – och flydde med filmbevis.

På flykt i Nairobi jagades han av agenter utsända av både den etiopiska regeringen och den regionale presidenten. Efter att ha lämnat materialet till SVT flydde han vidare till Sverige där han sökte asyl.

Abdullahi Hussein mottog 2014 Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas, med motiveringen: “Med livet som insats smugglade han ut filmer som blottar diktaturens själ. Han visade världen att en enskild människas mod gör skillnad.”

Sedan dess har Abdullahi studerat SFI och även genomgått Hyper Islands utbildning som dataanalytiker. Vid sidan av sina studier har han rest runt och berättat om sina erfarenheter för Sveriges riksdag, FN-kommittéer i Genève, EU och den svenska regeringen. Under 2018 blev han svensk medborgare.

Men även i Stockholm har han eftersökts av etiopisk säkerhetstjänst och varit utsatt för hackerattacker av regimen, något som Blankspot kunde berätta om tidigare i år.Under våren har en ny premiärminister inlett ett reformarbete i Etiopien. Och Abdullahis före detta arbetsgivare sitter i husarrest i väntan på rättegång.

Dokumentärfilmaren Andreas Rocksen som gjort två dokumentärer om Abdullahi Hussein skriver på sin Facebook-sida efter att ha följt visselblåsaren till Arlanda:

”Jag vet att det Abdullahi gjort har spelat roll för den positiva omvälvning som just nu sker i Etiopien. Avspänning och demokratisering sker i en rasande fart.”

Andreas Rocksen skriver att resan kom till efter att den nya reformvänlige premiärministern öppnat upp för exiletiopier och exilmedier att återvända till landet.

”Omar är störtad, sitter i husarrest och har att vänta en trolig rättegång för sina gruvliga brott. Någon behöver fylla det maktvakuum som uppstått. Då alla i den tidigare maktstrukturen varit delaktiga i president Omars välde krävs något nytt. ”I morse landade Abdullahi Hussein i landet som han för sex år sedan flydde ifrån.

Hans första intryck är att det är mycket folk i rörelse och en hektisk stämning.

Texten uppdateras.

Foto: Melody Sundberg.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.