Måndagens militärkupp i Sudan ledde till att landets övergångsråd blev upplöst och att premiärministern fängslades. Nu har det internationella samfundet fördömt kuppen och motståndsrörelsen kallar till massprotester mot det nya styret.
Av Linnea Bergqvist 31 oktober, 2021
Under natten till den 25 oktober utfördes en kupp i Sudan som ledde till att en rad ministrar som sitter i landets övergångsråd fängslades, däribland premiärminister Abdalla Hamdok.
I samband med att kuppen fullbordades gjorde ledaren och generalen Abdel Fattah al-Burha ett framträdande i TV där han deklarerade att övergångsrådet nu var upplöst.
– Det är landets militär som utförde kuppen, säger Redie Bereketeab som är senior forskare på Nordiska Afrikainstitutet.
Övergångsrådet i Sudan tillsattes i juli 2019, fyra månader efter att landets dåvarande president Omar al-Bashir hade blivit avsatt.
Enligt överenskommelsen som gjordes skulle den nya regeringen bestå av militärer samt civila och i augusti 2019 skrevs ett konstitutionellt avtal på som handlade om bland annat de reformer som förväntades ske under övergångsperioden.
Ett år efter att avtalet skrevs på hölls demonstrationer i Sudan då befolkningen kände att arbetet med reformerna skedde för långsamt, och att förändringarna som hade lovats inte hade genomförts.
Även ett flertal kuppförsök för att avsätta regeringen har utförts, det senaste i september som involverade 21 officerare och ett antal soldater.
– Det civila och militära samarbetet har varit dömt att inte fungera då militären hela tiden har velat ha mer makt. På grund av det är måndagens händelse inte helt oväntad, säger Redie Bereketeab.

Bild: Redie Berektead
Kuppen blev snabbt fördömd av det internationella samfundet som krävde att premiärminister Abdalla Hamdok och hans ministrar skulle släppas.
Under tisdagen spreds uppgifter om att Hamdok hade förvarats hemma hos Abdel Fattah al-Burha, men att han senare på kvällen hade släppts.
Samma dag berättade Abdel Fattah al-Burha under en presskonferens att de regeringsmedlemmar som har avgått fredligt kommer att släppas fria, men att de som har visat motstånd kan ställas inför rätta.
– Militärens nästa drag är att bilda en regering med oberoende medlemmar. Det innebär att de inte kommer att ha några kopplingar med de nuvarande politiska blocken utan istället har andra professionella meriter, säger Redie Bereketeab.
Militären har även lovat att arbeta mot de många sociala och ekonomiska problem som Sudan har, ett löfte som kan bli svårt att hålla i ett land som under 2020 hade en inflation på över 200 procent.
– Sudan är beroende av ekonomiska bidrag men kuppen har blivit fördömd såväl regionalt som globalt. Det innebär att bidragsgivare kan avbryta sitt stöd, vilket i sin tur innebär att militären inte kommer att ha resurser för att förbättra situationen i landet, säger Redie Bereketeab.
I början av veckan meddelade bland annat USA att de kommer att frysa sitt biståndspaket till Sudan på 6 miljarder kronor, och kommande tisdag diskuterar Förenta Nationernas säkerhetsråd situationen i ett krismöte. Även Världsbanken och Internationella Valutafonden har valt att stoppa alla lån, bistånd och pågående operationer i Sudan.
– Militären hoppas på att få stöd från andra håll, som exempelvis Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Det kommer däremot inte att räcka. Militären är medvetna om västvärldens reaktion, och att deras krav är att styret ska återgå till den tidigare överenskommelsen. Dock skulle det innebära att militären kommer att ställas till svars, något de vill undvika, säger Redie Bereketeab.
Även landets befolkning har reagerat starkt på nyheten om kuppen, och sedan i början av veckan har ett flertal större protester hållits i landets huvudstad Khartoum.
Under måndagen sköts minst sju demonstranter ihjäl under våldsamma sammandrabbningar med militären i närheten av huvudstadens flygplats, och enligt Sudans läkarförbund skadades minst 80 personer under dagen.
– Befolkningen kommer motsätta sig kuppen och har i veckan visat det genom sina protester. En av anledningarna är det som skedde i juni 2019, säger Redie Bereketeab.
Den 3 juni 2019 hade tusentals personer samlats för en sittstrejk utanför den sudanesiska militärens högkvarter i Khartoum. Den fredliga demonstrationen blev snabbt avbruten när stora grupper av beväpnade styrkor omringade demonstranterna och öppnar eld. Den blodiga händelsen ledde till att över 100 människor dog.
Även kuppledaren Abdel Fattah al-Burhas samröre med milisen Rapid Support Forces (RSF) har blivit kritiserat. Redan 2019 motsatte sig stora delar av motståndsrörelsen RSF:s involvering i den nya regeringen. Anledningen är att gruppen har blivit utpekade för att vara huvudansvariga för striderna i Darfurområdet som har skördat över 350 000 liv.
– Militären är rädda att ställas till svars för sina handlingar och de kommer att göra allt för att kvarhålla makten. Det är svårt att veta hur situationen kommer att utvecklas men om 1 till 2 veckor tror jag att bilden har klarnat, säger Redie Bereketeab.
I dagsläget fortsätter demokratiaktivister och motståndsrörelser att uppmana befolkningen att ansluta sig till massdemonstrationerna, och under lördagen organiserades bland annat en protestmarsch i Khartoum samt i tvillingstaden Omdurman.
Sedan i måndags har uppemot 30 personer dött under demonstrationerna.
Toppbild: Generalen och kuppledaren Abdel Fattah al-Burha.
Vill du veta mer om Sudan? Läs även reportaget Sudans ofullbordade revolution och Blankspots FAQ om Sudans krokiga väg mot demokratin.