Firandet av högtiden Ashenda har vanligtvis varit begränsad till norra Etiopien och den grupp som tidigare styrde landet. Men i år ägde firandet rum i flera delar av landet något som inte uppskattas i norr.
Av Gäst 5 september, 2019
Firandet av Ashenda[i] har just avslutats i Etiopien. Det är en tradition kopplad till Marias himmelsfärd med djupa historiska rötter bland ortodoxa kristna i norr. Festligheterna följer på slutet av fastan, veckorna innan det etiopiska nyåret. Kvinnor klär upp sig i traditionella kläder, flätar håret och går ut med trummor för att sjunga och dansa på gatorna till sent inpå natten – utan män. Ashendafirandet har därför alltid förknippats med en tillfälligt ökad frihet för kvinnor.
I år skedde Ashendafirandet mot bakgrund av förra årets politiska maktskifte från en tigreansk elit till en mer centraliserad struktur dominerad av de demografiskt största etniska grupperna.
Tidigare har högtiden framställts som att den tillhör tigreanerna även om Ashenda firats också i andra delar av norra Etiopien. Årets firande var större än vanligt och dessutom spritt till flera regioner. Det har satt igång en livlig debatt, särskilt på sociala medier. Många ser en mer inkluderande högtid som ett sätt att stärka fred och sammanhållning i en tid av ökade etniska och politiska spänningar.
Men vissa tigreaner fasthåller att traditionen tillhör dem och att spridningen av firandet är ett illa dolt försök att utradera betydelsen av deras kultur och historia.
I huvudstaden Addis Ababa firades dock Ashenda utan etniska spänningar. De jag träffade såg festligheterna som ett firande av landets mångfald.
Arsema Tsehaye, 21, deltog för första gången och hoppas att Ashenda också framöver kommer att firas med lika mycket stolthet.
– Jag är glad för möjligheten att lära mig mer om etiopisk kultur och få kontakt med människor av olika traditioner, säger hon.
Text: Hiwot Abebe
**
[i] även kallad Ashendiye, Shadey eller Sholel
De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.
Av Gäst
Hjälp oss skriva mer om Etiopien!
Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.
Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.
Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem. Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.