Nyheter om ,

Efter Blankspots avslöjande: Riksdagsledamöter kräver förändring

Efter Blankspots avslöjande om att en azerbajdzjansk delegation bjudits in i Riksdagens försvarsutskotts sessionssal kräver ledamöter från tre riksdagspartier nya riktlinjer, rapporterar Ekot.

Förra veckan avslöjade Blankspot att Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson varit värd för en azerbajdzjansk delegation i Riksdagen.

Under besöket hade de bland annat möte i Riksdagens försvarsutskotts sessionssal, som anses säkerhetsklassad och där försvarsledningen också bjuds in.

Till Blankspot berättade Mikael Oscarsson att syftet med att träffa delegationen var att lära sig om kristnas situation i Azerbajdzjan. Bland andra var en pastor från Livets ord inbjuden tillsammans med en representant från Azerbajdzjans statskommitté för religiösa samfund.

Timmarna innan mötet bjöds även den azerbajdzjanska ambassadören Zaur Ahmadov in.

Efter avslöjandet kommer riksdagsledamöter från Liberalerna, Moderaterna och Miljöpartiet ta upp frågan med Riksdagens talman, rapporterar Ekot.

Till Ekot säger Lina Nordquist (L) att bjuda in vissa gäster i Försvarsutskottets sessionssal.

– Vi tycker att företrädare för auktoritära regimer eller människor som inte uppfyller vår uppfattning om säkerhetsklassning har ju en rad sätt att installera säkerhetsutrustning och bör överhuvudtaget inte ha tillträde.

Även Miljöpartiets Annika Hirvonen anser att det är problematiskt, säger hon till Ekot.

– Försvarsutskottets sessionssal är ju det rum där riksdagen får och diskuterar svensk försvarsförmåga och även uppgifter som är otroligt problematiskt om det kommer ut.

Från Moderaterna, skriver Ekot, är det gruppledare Mattias Karlsson som ämnar att ta upp frågan.

Riksdagsledamöterna ska ta upp frågan med talman Andreas Norlén nästa vecka. Ekot skriver att talmannen inväntar att ge kommentarer tills att frågan tagits upp med honom.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.