Nyheter om

Efter 20 år av frostiga relationer: Eritreansk delegation på plats i Etiopien

En delegation från Eritrea landade i dag i Etiopiens huvudstad Addis Abeba för att tillsammans med landets nytillträdda premiärminister lösa upp en av kontinentens äldsta konflikter.

Kriget mellan de båda grannländerna pågick 1998 – 2000 och kostade över 70 000 människor livet.

I fredsavtalet enades parterna om att låta en kommission tillsatt av FN avgöra gränsdragningen mellan de båda länderna. Men när gränskommissionen slog fast att den omstridda orten Badme tillhörde Eritrea vägrade Etiopien att godkänna det.

Sedan dess har relationerna mellan länderna varit frostig. Men dödläget bröts i dag när en delegationen anlände till Addis Abeba på inbjudan av premiärminister Abiy Ahmed – som sedan sitt tillträde har sjösatt en rad radikala reformer. Ett av hans mer kontroversiella beslut var att utan villkor acceptera gränskommissionens beslut.

I ett svar meddelade Eritreas president Isaias Afwerki att Etiopiens nya position var en “positiv signal”.

Delegation leds av utrikesminister Osman Saleh och består även av presidentens rådgivare Yemane Gebreab och landets AU-ambassadör Araya Desta. Den höga nivån på delegationens medlemmar är enligt bedömare ett tecken på att Eritrea menar allvar och vill ta tillfället i akt och lösa frågan.

I en tweet välkomnar Sveriges utrikesminister Margot Wallström att mötet äger rum.

En lösning av gränskonflikten skulle stabilisera regionen och ge Etiopien tillgång till hamnarna i Eritrea som Assab och Massawa, något man förlorade efter kriget.

Flera familjer som splittrades under kriget ser också fram emot normaliserade relationer då de kan komma att återförenas.

Hjälp oss skriva mer om Eritrea!

Stöd oss så vi kan fortsätta att rapportera. Skänk ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att prenumerera. Arbetet med reportagen Afrikas Horn kan följas i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea” och där kan du även bidra med kunskap och perspektiv.