Nyheter om

Dystra siffror i ny rapport: Rekordmånga journalister fängslade

Antalet journalister som är fängslades i världen nådde ett nytt rekord år 2021 enligt Committee to Protect Journalists (CPJ) senaste rapport. I dagsläget är 293 journalister frihetsberövade, en ökning med 13 stycken jämfört år 2020.

Under föregående vecka rapporterade Blankspot om hur Etiopien hade rasat i “Committee to Protect Journalist” (CPJ) årliga pressfrihetsranking, och anses nu som det näst största fängelset för journalister på kontinenten.

Men den dystra utvecklingen går att återfinna i hela världen då antalet fängslade journalister är rekordhögt i år.

Enligt rapporten är 293 journalister frihetsberövade, en ökning med 13 personer jämfört med år 2020, och minst 24 har dödats till följd av sitt arbete. 

Ytterligare 18 har dött under omständigheter som det inte går att klargöra bakgrunden till. 

– Det här är sjätte året i rad som CPJ har dokumenterat rekordmånga journalister fängslade runt om i världen. Siffran återspeglar två oupplösta utmaningar – regeringar som är fast beslutna att kontrollera och hantera information, och deras är allt mer järva ansträngningar att göra det, säger CPJ:s verkställande direktör Joel Simon i ett uttalande. 

För tredje året i rad hamnar Kina på första plats med 50 stycken journalister som är fängslade och samtidigt är det första året som Hongkong är inkluderat i rapporten. 

Anledningen är regionens nya säkerhetslag som antogs under sommaren år 2020.

Enligt den är det förbjudet att göra något som kan definieras som omstörtande verksamhet, terrorism och självständighetssträvande vilket har lett till att åtta mediapersoner har fängslats under året.

En av de är den 74-årige Jimmy Lai som är ägare till Hong Kongs största mediabolag Next Digital Limited.

Han avtjänar just nu två fängelsestraff på sammanlagt 27 månader för att har deltagit i olika sammankomster, däribland demokratiprotester, som enligt åtalen ska ha varit förbjudna. 

Lai har varit en framstående person i landets demokratirörelse och har länge stöttat det Peking-kritiska “Demokratiska partiet”.

Han är även grundare till Apple Daily, en tidning som är känd för att kritisera den kinesiska regimen, som kort efter Lais fängslades publicerades ett handskrivet meddelande från honom.

“Det är vårt ansvar som journalister att söka rättvisa. Så länge vi inte förblindas av orättvisa frestelser, så länge vi inte låter ondskan ta sin väg genom oss, fullgör vi vårt ansvar” löd meddelandet.

En karta från CPJ:s hemsida som visar var i världen de fängslade journalisterna befinner sig.

Även i Myanmar har utvecklingen varit negativ och i dagsläget är 26 journalister fängslade.

CPJ skriver dock att ett flertal journalister blev frisläppta precis innan organisationen gjorde sin sammanställning för landet.

En av dem är den amerikanska journalisten Danny Fenster som är chefredaktör för tidningen Frontier Myanmar.

Han greps den 24 maj år 2021 anklagad för bland annat spridning av falsk information och kontakt med illegala organisationer, och hölls anhållen i sex månader innan han slutligen dömdes till 11 års fängelse.

Fenster, som är jude, blev dock frisläppt kort därefter och kunde återvända till sin hemstad Detroit. Där fick han äran att tända ett av de åtta Hanukkah-ljusen i stadens enorma ljusstake, vilket markerar starten för högtiden.

I en intervju med Detroit Free Press beskriver han hur ljusceremonin fick honom att tänka på sin yrkesroll och det ansvar han har som journalist.

– Det var inte ett tema som jag hade tänkt på innan tidpunkten för min frigivning, och tidpunkten för den här händelsen, men jag tror att det finns ett uppenbart samband med att föra ljus till mörker i journalistiken. De saker som jag arresterades för, att vara en del av nyhetsorganisationen som försökte kasta ljus över en mycket mörk regim, verkar uppenbarligen ge resonans för mig, säger Fenster.

Det tredje landet i följd som har flest journalister fängslade är Egypten.

Även om siffran har minskat från föregående år finns det tecken på att myndigheter arbetar kring lagstiftningarna för att begränsa att fångar frisläpps, eller ställer krav i samband med deras frigivningar.

Ett exempel är fallet med den egyptiske fotojournalisten Mahmoud Abou Zeid, känd som Shawkan, som släpptes år 2019 efter att ha varit frihetsberövad i nästan sex år. 

Hans gripande skedde efter att han hade tagit bilder på Rabaa massakern år 2013, en blodig händelse där minst 800 människor dödades efter att säkerhetsstyrkor hade stormat en olaglig sittstrejk.

Ett av villkoren vid hans frigivning var att han måste rapportera till en polisstation varje kväll de kommande fem åren, vilket har lett till att polisen har beordrat honom att stanna kvar varje natt och sova i en av celler. Enligt Najia Bounaim, Amnesty Internationals kampanjchef för Nordafrika, är det här ett sätt att fortsätta att kontroller Shawkans även utanför fängelset.

– Mahmoud Abou Zeids efterlängtade frigivning får ett slut på en smärtsam prövning för honom och hans familj. Som samvetsfånge borde han aldrig ha tvingats tillbringa en enda minut bakom galler – än mindre fem och ett halvt år. Efter frigivningen står han däremot inför löjliga skyddsåtgärder som kräver att han tillbringar 12 timmar varje dag på en polisstation från 18.00 till 06.00 under de kommande fem åren. Dessa upprörande åtgärder kommer att kraftigt begränsa hans frihet och bör omedelbart hävas, säger hon.

I Vietnam är 23 journalister fängslade och i Belarus 19 stycken, en ökning på 10 personer från föregående år och det högsta antalet landet har haft sedan CPJ började spara uppgifter år 1992.

En av de är Iryna Slaunikava som är känd för sin bevakning av protesterna år 2020 mot omvalet av presidenten Aleksandr Lukasjenko. Hon och hennes man greps i oktober år 2021 och anklagades för att ha sparat och delat extremistiskt material på deras Facebook-sidor.

Efter hennes gripande har bland annat Europeiska radio- och TV-unionen (EBU) krävt att myndigheterna i landet ska släppa henne då bevisningen mot henne är ogrundad och felaktigt.

Turkiet, Eritrea, Saudiarabien, Ryssland och Iran följer sedan listan över länder som var och en har fängslat flera journalister, och de dödligaste länderna för journalister i år var Mexiko och Indien. 

Fyra journalister dödades i Indien medan tre mördades i Mexiko, samtidigt som ytterligare sex dödsfall fortfarande är under utredning i landet.

Toppbild: Wikimedia Commons