Nyheter om

Dominica – förbjuder plast och frigolit

Många länder har tagit upp kampen mot plastpåsar under det senaste året. Men ön Dominica tar det ännu längre och förbjuder nu alla engångsartiklar av plast och frigolit.

Dominica är en republik inom Samväldet i Västindien och ligger mellan öarna Guadeloupe och Martinique

Den lilla ö-nationens beslut att förbjuda plastkoppar och matlådor av frigolit kommer att träda i kraft den första januari 2019.

Efter flera stormar under året har öns stränder varit täckta av plast som flutit i land från havet vilket lett till en debatt på ön.

Och det är inte bara i Västindien som diskussionen om plast rasar.  En nyligen genomförd studie i Storbritannien visade att användning av plastpåsar gått ner kraftigt efter att en skatt introducerades 2015. Även om produktionen av plast globalt ökat med 40 procent under de senaste tio åren så har nu företag som Starbucks och Disney meddelat att de inom kort kommer att sluta erbjuda sugrör av plast.

Frankrikes miljöminister flaggade också i våras för att införa höga böter för icke-återvinningsbar plast med målet att landet 2025 skulle vara fritt från engångsartiklar. Dessutom ska återvinningsbara produkter bli billigare i handeln.

Franska konsumenter har under våren genomfört flera “plast attacker” där besökare på stormarknader efter att ha betalat dumpat förpackningar och plastlådor utanför affärerna.

Enligt “Håll Sverige Rent” tar det ungefär 10–20 år för plastpåsar att sönderdelas till mikroplast, som i sin tur tar hundratals år innan de bryts ner.

Hela listan med föremål som förbjuds på Dominica är ännu inte publicerad, men enligt premiärminister Roosevelt Skerrit kommer den att innehålla: sugrör, engångstallrikar, knivar och gafflar samt muggar och matlådor av frigolit.