Nyheter om

Dödsdömd oppositionspolitiker friges i Etiopien

I dag meddelar Etiopiens premiärminister att oppositionsledaren Andargachew Tsige tillsammans med 500 andra släpps från Kalityfängelset.

På tisdagsmorgonen meddelar Etiopiens nytillträdda premiärminister att man fortsätter med att frige politiska fångar. Ytterligare 500 personer ska i dag släppas från Kalityfängelset och bland dem den brittiska medborgaren Andargachew Tsegie som dömts för sitt medlemskap i den terroriststämplade gruppen Ginbot 7.

Det meddelar premiärministerns talesperson Fitsum Arega på twitter.Andargachew Tsegie var dömt till döden för sin roll som generalsekreterare för Ginbot 7 och arresterades under en mellanlandning i Yemen 2014.  Hans fru Yemi Hailemariam som kämpat för hans frihet under alla år säger i ett uttalande att hon hoppas att han snart är tillbaka i Storbritannien.

– Jag är så glad att smärtan som mina barn fått uppleva nu får ett slut.

De senaste månaderna har varit omvälvande för Etiopien.

I början av året valdes den 42-årige Ahmed Abiye till ny premiärminister. Abiye tillhör landet största etniska grupp, Oromofolket, som utgör ungefär en tredjedel av Etiopiens 100 miljoner invånare.

Oromoregionen har under de senaste åren skakats av våldsamma protester där demonstranterna krävt utökat politiskt inflytande.

Denna rörelse har av premiärministern själv lyfts fram som en av de bidragande orsakerna till de politiska förändringar som nu sker i landet. 

Under förmiddagen meddelades det också att åtalen läggs ner mot professor Berhanu Nega som leder Ginbot 7 från exilen, Jawar Mohammed som företräder Oromo Media Network och andra företrädare för medier i exil såsom ESAT.

 

Läs mer: Blankspots FAQ – vad händer egentligen i Etiopien? 

**

Till skillnad från många andra medier har vi ingen betalvägg. Vi vill att vår journalistik ska nå så många som möjligt. Om du och alla andra som läser Blankspot stödjer oss kan vi fortsätta arbete. Bli en Blankspot-supporter i dag för bara 70 kronor i månaden. Du kan också bidra genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.