Blankspot om

Dissidentbloggen och Blankspot i gemensamt projekt – unika texter om Etiopien

Dissidentbloggen och Blankspot möts nu i ett gemensamt projekt för att lyfta fram litteraturen och journalistikens roll i Etiopien. I samband med världsdagen för pressfrihet den 3 maj släpper de båda nättidskrifterna texter skrivna av författare och journalister i såväl Etiopien som i exil. Bland de medverkande märks poeterna Liyou Libsekal, Chaala Hailu Abata, Sosina Ashenafi, författaren Lena Bezawork Grönlund och journalisten Woubshet Taye.

PRESSMEDDELANDE: 

Etiopien har på mindre än ett år gått från att vara ett av världens mest repressiva länder till att bli ett öppnare och mer demokratiskt samhälle. Sedan april 2018 då Abiy Ahmed tillträdde som ny premiärminister har landet i rask fart letts i en demokratisk riktning. Stora reformer har genomförts, politiska fångar har släppts, terroriststämplade organisationer har blivit lagliga oppositionsrörelser och ett fredsavtal med Eritrea har tecknats. På årsdagen av Abiy Ahmeds installation rapporterade Reportrar utan gränser att Etiopien inte längre har några fängslade journalister och att hundratals förbjudna medier nu är tillåtna.

En ny epok har inletts. Men vad innebär dessa omvälvande förändringar för landets författare och journalister? Vad innebär den nyvunna yttrandefriheten? Hur skriver man sig fri från censuren som präglat landet i många år? Hur mår litteraturen? Vilka utmaningar står man inför nu?

Det är spännande att försöka följa hur en demokratisk offentlighet långsamt tar form. Genom det här samarbetet vill vi samla berättelserna om Etiopien här och nu.

– Ofta fokuserar man under pressfrihetsdagen på de som sitter inspärrade. Vi vill nu ge ordet till de nyligen frigivna, några av dem jag själv satt i fängelse med, att själva berätta om den nyvunna friheten, vad vi kan lära av det som hänt och om de nya krav som nu ställs på journalistiken i landet, säger Martin Schibbye, chefredaktör för Blankspot.

– Den 3 maj 2013, kunde vi läsa rubriker som ”Etiopien i skamvrån på Pressfrihetsdagen”. Sex år senare är rubrikerna helt annorlunda och Etiopien är värdland för UNESCO:s Världspressfrihetskonferens. Det som har hänt i landet under bara det senaste året är ett historiskt kliv för demokratin och yttrandefriheten i Etiopien. Genom det här samarbetet vill vi uppmärksamma och dokumentera förändringarna, säger Elnaz Baghlanian, chefredaktör för Dissidentbloggen.

I samband med publiceringen av texterna, ordnas ett frukostseminarium den 3 maj kl. 08.30 på Blankspot, Wallingatan 37 i Stockholm. Det blir panelsamtal och uppläsningar.

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.