Den etiopiska valmyndigheten har nu föreslagit att det flera gånger uppskjutna valet ska hållas i maj eller juni 2021, det rapporterar den statliga nyhetsbyrån FANA.
Av Martin Schibbye 31 oktober, 2020
Valet som skulle ha ägt rum i maj 2020 sköts först framåt av valmyndigheten på grund av tidspress till augusti och sedan på grund av pandemin på obestämbar tid.
Valet ses av många som det avgörande testet för premiärministern och fredspristagaren Abiy Ahmeds demokratiska reformer.
De politiska reformer som bar honom fram till Nobels fredspris i fjol har på senare tid kommit i skymundan av politisk oro och fängslandet av oppositionella. Men valet innebär både en möjlighet för honom att säkra ett stöd för sin politik men också för oppositionen att visa att det finns stöd för kritiken.
Valmyndigheten uppger att en utbildning av tjänstemän för vallokalerna ska inledas i december och väljare kan börja registrera sig i mitten av januari. Själva valkampanjen beräknas ske mellan mitten av februari till valveckan.
Men i de sociala medierna är den sedan länge igång.
En av de stora utmaningarna under månaderna som leder fram till valet blir relationen mellan den nordliga tigrayregionen och centralregeringen i Addias Abeba. Under september höll regionen egna val i strid med den nationella valkommissionens instruktioner. Ett val i vilket det före detta styrande partiet TPLF tog hem nästan alla rösterna. Både valet och resultatet har förklarats för olagliga av premiärminister Abiy Ahmed.
I andra delar av landet har våld med etniska förtecken brutit ut, nyligen mellan somaliregionen och Afar och tidigare i och omkring oromoregionen.
Valkommissionens ordförande, den före detta politiska fången Birtukan Mideksa, har uppmanat både hälso- och finansministeriet att bidra med resurser och kunskap så att valet ska kunna ske utan ökad smittspridning av Covid-19.
Om valmyndighetens förslag också blir verklighet återstår att se.
Foto: Addis Abeba Jean Rebiffé, CC-BY.
Av Martin Schibbye
Hjälp oss skriva mer om Demokrati!
Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.
Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.
Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.