Nyheter om

Deportation till Kabul stoppad

På en träbänk i förvaret i Kållered sitter Jawad Huseini. Egentligen skulle han befinna sig i ett flygplan på väg till Afghanistans huvudstad Kabul. Men genom att göra motstånd och skrika till de andra passagerarna stoppades deportationen.

I en filmad intervju från förvaret som lagts upp av Hanna Lucia Tellholt, aktivist i Asylrörelsen Göteborg, berättar Jawad Husseini, som Blankspot tidigare skrivit om, att han låg och sov på sängen när personalen kom in och sa att bilen var framkörd.

– De väckte mig och jag såg en massa poliser och tänkte att det hade hänt något, berättar Jawad.

Poliserna sa till honom att han skulle åka till Kabul.

– Jag måste klä på mig, packa och hämta mina saker, svarade Jawad men fick inte tillstånd till det.

Personalen hämtade hans tillhörigheter ur skåpet och resten skulle skickas efteråt var det besked han fick när han togs ut till en väntande bil med flera civilklädda poliser i.

– Jag bad att få ringa till min svenska mamma Maria Karlsson, men de tog min mobil och stängde av dem så jag kunde inte ringa, berättar Jawad Husseini.

Ute på flygplatsen började han göra motstånd och skrika att han ville ha sina mediciner innan han skickades till Kabul. När Blankspot träffade honom i februari berättade han att han hellre dog i Sverige än återvände, eftersom han då skulle få en ordentlig begravning.

– Bilen körde ända fram till flygplanet och jag tvingades ombord och sattes längst bak i planet mellan två gränspoliser.

Ett skynke spändes upp mellan honom och de andra passagerarna och han blev försedd med handbojor och bältad. Han bad återigen om att få ringa ett samtal och om att få ta med sig sina mediciner, men nekades, med beskedet att han kunde få ringa i Istanbul.

Då började han skrika.

– Jag skrek ”hjälpt mig, de dödar mig”, jag skrek tills jag inte kunde skrika mer, berättar Jawad Husseini.

Tumultet som uppstod fick gränspoliserna att ta beslut om att föra tillbaka honom till förvaret i Kållered.

– Nu mår jag dåligt, jag är stressad och väldigt trött, berättar Jawad Husseini i den filmade intervjun innifrån förvaret.

Artikeln uppdateras. 

**

Läs en längre intervju med Jawad Husseini:  “Jag vill inte fly igen”.

Följ reportageserien på Facebook: Gå gärna med i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien. Läs mer här.