Nyheter om ,

Deportation till Afghanistan avbröts i sista stund

Amini Quasim, 19 år, ombads förbereda sig för att tvångsutvisas till Kabul. Då kom dokumentet som stoppade utvisningen – om än tillfälligt. Blankspot var på plats under några dramatiska timmar vid förvaret i Märsta.

Ett hundratal demonstranter står bakom polisens avspärrningstejp. På andra sidan vägen ligger Migrationsverkets förvar i Märsta.

När en polisbil kör upp och parkerar vid entrén börjar demonstranterna ropa ut uppmaningar om solidaritet och ett slut på deporteringarna.

Långt fram bland demonstranterna står Rebecca Hermansson. Hon lärde känna Qasim Amini i Lidköping där de båda bodde och i samband med att hon medverkade i olika integrationsprojekt.

– Han är afghansk medborgare, men hans familj flydde till Iran redan när han var fyra år. Där tvångsrekryterades hans far av Iranska armén för att slåss mot IS och fadern har inte synts till sedan dess.

Under flykten till Europa kom Quasim Amini bort från sin familj och han vet inte var de befinner sig eller om de är i livet.

– I Sverige har han nekats uppehållstillstånd och suttit inlåst i förvaret sedan i början av juli, berättar Rebecca Hermansson.

Några minuter efter att poliserna kört fram bilden kommer meddelandet som får demonstranterna att jubla.

– Deporteringen har skjutits upp!

Poliserna som ännu inte har fått beskedet kan bara förvånat se på när protesten övergår i en fest.

Basir Yousefi spenderade morgonen gråtandes tillsammans med sin vän Amini på förvaret. Efter beskedet fick han och de andra vännerna anledning att fira. “Han är som en bror för mig”, säger en lycklig Basir. Till höger: Yazdan Khavari.

Under tisdagskvällen kan Blankspot ta del av Migrationsverkets beslut om att avbryta deporteringen. Skälet är det kommit in en ansökan om uppehållstillstånd på grund av gymnasiestudier. Medan detta utreds stoppas utvisningen – men Qasim Amini kommer att vara kvar på förvaret tills vidare.

– Jag fick ett tips om denna juridiska lösning och tog med mig dokumentet i morse. Men Migrationsverket hade stängt sitt kontor på grund av demonstrationen. Jag fick övertala personalen att de skulle ge Qasim Amini papperna så han kunde skriva under och sedan ge dem tillbaka till mig, berättar Rebecca Hermansson över telefon.

Hon såg sedan till att dokumenten skickades till rätt instanser i rask takt under dagen.

– Beslutet kommer nu att åter prövas i domstol och utgången är fortfarande oviss, säger Rebecca Hermansson.

Men då både hon och Qasim Amini hyste lite hopp om att deporteringen skulle gå att stoppa så ser de ändå detta som en seger.

Bildtext: I samband med att polisen parkerade vid entrén började demonstranterna ropa ut sitt stöd till Amini Quasim. Efter beskedet  om att deporteringen skulle avbrytads ropade de även ut kärleksförklaringar till polisen.

Över telefon inifrån förvaret meddelar Qasim Amini att han kommer fortsätta kämpa för att få stanna i Sverige.

– Jag är lite förvirrad, men väldigt glad, säger han.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.