Nyheter om ,

Den utvisade finns inte på lista över omkomna

Ingen som har utvisats från Sverige till Afghanistan finns med på listan över de omkomna vid attentatet mot en begravning i Kabul. Samtidigt vidhåller en uppgiftslämnare att han funnit en död person som ska ha utvisats den 30 maj.

Nyhetsbyrån Reuters har kommit över en lista från attentatet som de nu delat med Blankspots reporter i Kabul. Listan kan vara ofullständig men innehåller i skrivande stund nio namn. En kropp återstår att identifiera.

Den utvisade 17-åringen, som fått sin ålder uppskriven till 19 år av Migrationsverket, finns inte med bland de namngivna personerna.

Men 17-åringen är fortfarande försvunnen och en annan utvisad person, som skulle ha gjort en längre resa med honom, uppger att han aldrig dök upp när bussen skulle avgå.

Uppgiften om att 17-åringen har omkommit i attentatet fick hans bror, som bor i Göteborg, av en person som uppger sig vara polis i Afghanistan. Blankspot har har varit i kontakt med polismannen som vidhåller att han har sett kroppen och att han har hittat kontaktuppgifter som kopplade 17-åringen till brodern i Sverige.

Enligt Kjell-Terje Torvik, Migrationsverkets återvändandesambandsman på Sveriges ambassad i Kabul utreds nu händelsen tillsammans med afghanska myndigheter.

– Vi försöker utreda vad som har hänt, säger Kjell-Terje Torvik, till Expressen.

Blankspot har besökt 17-åringens bror i Göteborg. Han är förkrossad över dödsbeskedet och över att inte veta vad som har hänt. Han säger att han inte känner polismannen som kontaktade honom.

Hur vet du att det var din bror som han hade hittat?

– Jag frågade om han var säker på att det var min bror. Han visade då en bild på ett visitkort till en psykolog i Sverige. Han sade att han hade hittat kortet i min brors ficka, säger brodern.

Blankspot har ringt numret på visitkortet och det går till den psykolog i Malmö som tidigare behandlade brodern för hans krigstrauman från Syrienkriget.

Uppgifterna om att han inte är med på listan över döda väcker hopp om att han lever, eller att han inte dödades vid attentatet mot begravningen.

– Jag är verkligen förvirrad över att någon säger är min bror är död och en annan säger att det är oklart om han är levande eller död, säger brodern.

Bild: 17-åringen under sin tid som soldat i Syrienkriget

 

Rättelse: Blankspot har tidigare kallat den försvunne personen 19-åringen, eftersom han fick sin ålder uppskriven. Vi övergår nu till att kalla honom 17-åringen som är den ålder han själv uppgav. Här hittar du en tidigare artikel om händelsen.

Hjälp oss skriva mer om Migration!

Blankspots journalistik göms inte bakom en betalvägg. Stöd det fortsatta arbetet med att bevaka Migration genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli prenumerant.