Röster om

“Den jag ska skriva om jobbade med att berätta om nyheterna. För det fick han betala med sitt liv” – Dagbok från Kabul vecka 44

I veckans dagbok skriver Mohammad om ännu ett journalistmord i Kabul och om regeringens nya kampanj för att få bukt med kriminaliteten.

Det händer mycket här nu. Kanske har ni redan läst och hört om det jag nu ska berätta om. 

Men den jag ska skriva om jobbade med att berätta om nyheter. För det fick han betala med sitt liv. 

Han hette Yama Siawash och var journalist, poet och före detta nyhetskommentator på Tolo News. Han rapporterade orädd om korruption, brister, svagheter och fel med regeringen. När en vanlig afghan dör så bryr sig få. Men Yama Siawash dog i en bilbomb har det blivit rubriker.

Jag är säker på att det är ett politiskt mord. Senast han var programledare var nog för tre år sedan men det var många som var arga på honom när han i TV frågade vart pengarna tog vägen? 

För en tid sedan bestämde han sig för att lämna journalistiken och studera i Indien. I tre år var han borta från landet för sina studier. Han var precis klar och hade kommit tillbaka till Kabul för att börja jobba på Riksbanken när någon placerade en bomb under hans bil.

En av hans medarbetare som också satt i bilen hade precis förlorat sin syster i attentatet på universitetet och nu dog också han tillsammans med Yama Siawash.

Hans död visar att det är svårt att vara journalist i Afghanistan. Det finns alltid någon som tycker att det du säger eller skriver är fel. Men istället för att argumentera för sin version av verkligheten så fäster de en bomb under din bil. 

Vy över Kabul.

Det var heller inte det enda attentatet i veckan. Ett annat skedde den 11:e november i Kabuls 7:e distrikt. Den gången lades det en bomb i en polisbil och tre personer dog. Explosionen var väldigt kraftig och hela bilen förstördes av bomben. 

Röda Korset i Afghanistan har sagt att landet är ett av världens farligaste för civila. Men inte bara på grund av bomberna som blir till nyheter. För barn är det farligt på grund av sjukdomar och dåligt vatten. För kvinnor på grund av bristen på vård. Men så klart också för bilbomberna.

Varför är det så att vårt land är i krig med sig självt hela tiden? Alla dessa länder som tillverkar vapnen som används som Pakistan, Iran, Saudiarabien, Quatar, och några till.

Förstår de att de förstör? 

Men alla tycker mycket om Indien nu i Afghanistan. De skickar inga bomber. De utbildar inga självmordsbombare. Alla tycker mycket om Indien.

På gatorna har regeringen i veckan satt upp bilder på personer som begått brott som kidnappningar, mord, terrorbrott och annat. På det sättet kommer de som hängs ut som kriminella antingen gömma sig eller lämna landet. Regeringen tror att de kan få bukt med kriminaliteten på det här sättet. 

Men jag vågar mig ändå inte ut. Plötsligt kan det komma någon med en kniv eller pistol och be mig tömma fickorna. 

Det är många ungdomar som dött på det sättet. 

Jag är rädd på dagen och jag kommer absolut inte våga att gå ut när det blir mörkt, hur många tusen pappersark med bilder som än sätts upp i Kabul. 

**

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. 

Läs alla Mohammads tidigare dagboksanteckningar här.