Nyheter om

Den etiopiska fotografen Kumerra Gemechu är fri

Den etiopiske nyhetsfotografen har släppts ur häktet. Han har suttit inlåst sedan han greps i sitt hem den 28 december.

Kort efter frigivandet skrev Kumerra Gemechu själv på sin facebooksida att han tackar alla: ”bröder, systrar, kollegor och vänner över hela världen som dränkt oss med kärlek, stöd och solidaritet i den svåraste tiden för mig och min familj. Gud välsigne er alla!”

Kumerras familj säger till Reuters att de är väldigt glada att han kommer hem lagom till det etiopiska julfirandet den 7 januari. 

– Vi vill tacka alla som har hjälpt oss genom den här svåra tiden, säger familjen i ett uttalande till nyhetsbyrån.

Etiopiska myndigheter har ännu inte uppgivit någon anledning till gripandet. 

Sedan Abiy Ahmed tillträdde som Etiopiens premiärminister för tre år sedan har det skett stora förändringar för att förbättra pressfriheten och ett dussintal journalister har släppts ur fängelse. 

Men nu varnar pressfrihetsorganisationer att situationen än en gång håller på att förvärras. 

Hjälp oss skriva mer om Etiopien!

Det är svårt att hitta något exempel i världen där utvecklingen har gått så fort som på Afrikas horn den senaste tiden. Utvecklingen vi rapporterat om är både skrämmande och hoppfull. Historia skrivs nu och vi på Blankspot vill tillsammans med dig vara med och skildra den.

Blankspot har genomfört flera reportageresor till regionen de senaste åren och vi planerar för nya. Rapporteringen på plats kompletteras med seminarier, meet-ups och live-sända intervjuer med berörda runt om i världen.

Stöd oss genom att skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller genom att bli medlem.  Följ arbetet med reportagen och bidra med din kunskap i facebookgruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.