Nyheter om ,

Demonstranter skjutna i Togo

Parlamentets misslyckande med att besluta om en lag som begränsar presidentens makt, har nu kastat landet än djupare in i en politisk kris. I dag kom rapporter om att militären skjutit skarpt mot demonstranter.

Tusentals människor hörsammade oppositionens uppmaning och demonstrationer hölls i dag i flera togolesiska städer.

Samtidigt uppmanade det sittande regeringspartiet (UNIR) sina anhängare att samlas på stranden i huvudstaden Lomé till stöd för presidenten.

– Vi är fredliga, sa en av demonstranterna till AFP som bedömde att ett tusental personer samlats.

Landets kommunikationsminister Guy Lorenzo varnade för “en statskupp” och uppmanade oppositionen att visa “ansvarskänsla och återhållsamhet”.

Landets politiska partier mobiliserade sina anhängare efter att parlamentet i veckan misslyckats med att enas kring hur en ny lag skulle utformas för att begränsa antalet mandatperioder en president kan bli omvald.

Oppositionen ville se en lag som omöjliggjorde för den sittande presidenten att ställa upp igen. Medan regeringspartiet föreslog en skrivning som innebar att man från och med 2020 skulle ha en maxgräns på två femårsperioder.

Under eftermiddagen kom även rapporter om att togolesisk militär skjutit skarpt mot demonstranter i staden Bafilo. Enligt uppgifter är en död och flera skadade.

Enligt en lokal journalist på plats blockerade militären gatorna så att ambulanser inte kunde komma fram.

– Här finns flera skadade. Jag vädjar till det internationella samfundet: Ingrip! säger en läkare i staden på telefon.

På filmklipp som sprids på sociala medier kan man också se hur två togolesiska soldater i uniform misshandlas blodiga av en folkmassa.

Under morgondagen planeras nya protester.

Hjälp oss skriva mer om Demokrati!

Blankspot sätter ljuset på olika demokratirörelser runt om i världen.

Vad finns det att lära av demokratiaktivisters arbete i Etiopien, Ungern, Bolivia eller andra platser i världen? Är det WhatsApp eller dörrknackning som är det viktigaste verktyget – och hur tänker unga människor om sin framtid.

Stöd oss så kan vi bredda bevakningen med fler artiklar, reportage och filmer om detta. Du kan skänka ett engångsbelopp via Swish 123 554 35 41 eller prenumerera.