Ökat hat mot världens asiater

Att pandemin började i Kina har gjort rasismen mot asiater både vanligare och grövre.

Den 16 mars 2021 gick en man in på tre olika spa-anläggningar i staden Atlanta i USA och öppnade eld. Sammanlagt dog åtta personer – sex av de omkomna var kvinnor med asiatiskt påbrå.

Dådet var det hitintills blodigaste i en rad attacker mot asiater i landet som under 2020 ökade med uppemot 149 procent i vissa städer. Enligt organisationen “Stop AAPI hate” har över 3 700 incidenter anmälts mellan mars 2020 och februari 2021, men mörkertalet antas vara mycket större.

Manny Chong

Människorättsaktivist

»Det är smärtsamt, man känner hur ens hjärta bara krossas. Det sker attacker en efter en och jag känner människors frustration över situationen. Vi kan inte ignorera att det här sker.«

Lyssna på intervjun

Manny Chong är en av organisatörerna bakom rörelsen Stop Asian Hate. De har samlat sin kamp under hashtaggen #stopasianhate i sociala medier.

– Det är smärtsamt, man känner hur ens hjärta bara krossas. Det sker attacker en efter en och jag känner människors frustration över situationen. Jag tänker bara på om det hade hänt min familj, och hur jag hade mått. Vi kan inte ignorera att det här sker. 

Rörelsen fick sitt fotfäste under början av året i samband med att ett flertal protester hölls runt om i USA, där problematiken kring hatbrott och hatretorik som riktas mot människor med asiatisk ursprung lyftes. Manny själv har kinesiskt ursprung och tänker ofta på sin familj när han läser om det ökade våldet.

– Jag förlorade min mormor i november, inte på grund av ett hatbrott men det gjorde att jag började tänka på min egna familj, och insåg att de här attackerna hade kunnat hända vem som helst av dem. Och det sker inte bara i USA.  Människor har hört av sig från hela världen. Man förstår då hur djupt hatet mot asiatiska människor går.

 

USAs asiater talar ut om rasismen

Sedan pandenin bröt ut har hat och våld mot människor med asiatiskt ursprung ökat.

Han förklarar att rasismen mot asiater nästan har blivit normaliserat i USA, vilket gör att många asiater känner att de inte hör till. Han tror därför att ett konkret mål med rörelsen är att skapa gemenskaper.

– Under den korta tid som jag har arbetat med detta har jag sett effekten av vad människor kan göra tillsammans. Många har blivit inspirerade av vad vi gör och har själva organiserat saker i sina hemstäder. Allt du behöver är människor, ditt hjärta och viljan att skapa förändring.

Något annat som Manny har märkt är att det finns de som jämför Stop Asian Hate och Black Lives Matters-rörelsen, och menar att Stop Asian Hate har kopierat Black Lives Matter-rörelsen. Han tycker att det är en trist syn på det då båda rörelserna är viktiga och egentligen strävar efter samma saker, såsom rättvisa, respekt och jämställdhet.

– Vi vill att alla ska ha en plats vid bordet men samhället har ställt oss mot varandra. Istället för att bli behandlade som människor blir vi behandlade som hundar som slåss om rester. Det blir som ett fattigdomstänk: om den ena finns kan inte den andra finnas men så är det inte. Vi alla förtjänar att bli hörda och sedda.

Foto: Brian Chuck, demonstration mot rasism mot asiater i Oakland, USA.

2023 CC BY-NC-ND 2.5 SE Blankspot - Wallingatan 37, 111 24 Stockholm