Flyktingar i kläm när gränserna stängdes

Pandemin tvingade migranterna att välja andra, mer riskfyllda flyktvägar.

När den 34-årige Yakoy ElCheija, eller Yako som hans vänner kallar honom, kom som flykting till Colombia från Venezuela 2017 var det sångrösten som räddade honom. Genom att uppträda fick han ihop pengar till mat. 

Samtidigt strömmade allt fler landsmän över gränsen. Flykten från Venezuela var den största i Latinamerikas nutida historia. 5,4 miljoner människor lämnade landet som befann sig i politisk och ekonomisk kris.

Yakoy ElCheija

Människorättsaktivist

»Jag kunde inte sluta hjälpa även om det nu blev än mer riskfyllt. Varje dag gick jag och sökte upp de som var i störst behov av kontakter, råd eller stöd.«

Lyssna på intervjun

Yako bestämde sig för att ägna sitt liv åt att hjälpa andra flyktingar att få den hjälp han själv visste att man behövde i ett nytt land. 

– Att migrera ligger i släkten, i blodet om man så vill, min pappa lämnade Libanon, min styvfar Kuba och min älskade farbror tvingades i exil från Chile.

Från början var hans plan att ta sig från Venezuela till Peru, men så fick han jobb  som musiker och stannade kvar i den colombianska staden Ipiales på gränsen till Ecuador. Men även om han nu själv hade ett jobb fortsatte landsmännen komma över gränsen utan kläder eller mat. 

– Jag bestämde mig för att bli aktivist och grundade organisationen “Vida y Futuro”. Hos oss får flyktingarna sina basbehov tillfredsställda, vi ger dem mat, kläder, skor och sjukvårdsmaterial. 

Sedan pandemin slog till har både livet och arbetet med att ta emot flyktingar förändrats. 

– Att få tag i kläder gick inte längre då butikerna stängde, mina jobb som DJ ställdes alla in eftersom alla barer och nattklubbar stängdes ner.

För att överleva var han tvungen att sälja sin motorcykel för en femtedel av vad han köpt den för. Sedan stängdes elen av i huset där han bodde eftersom han inte hade råd att betala räkningen. 

– Jag åt bara sporadiskt och lärde känna min gamle vän hungern igen. 

 

Varför har en miljon människor flytt från Venezuela till Colombia?

Flyktingvågen har inte stoppats av pandemin, men flyktingarna tvingas välja andra vägar.

Att staden sattes i karantän hindrade inte flyktingarna från att fortsätta komma. Gränsen mellan Ecuador och Colombia stängdes i mars 2020 och snabbt blev stadens härbärgen och flyktingmottagningar överfulla. 

– När migranter valde nya irreguljära vägar över gränsen ökade också riskerna eftersom de ofta kontrolleras av kriminella ligor.

Yakoy satte på sig sitt munskydd och tillsammans med andra volontärer tog de lokalbussar till byar längs med gränsen för att leta efter grupper av nyanlända flyktingar. 

– De var ofta i dåligt skick och i behov av mat, vatten, filtar och råd om var de kunde få sova med tak över huvudet. 

– Jag vill en dag kunna berätta för min dotter, som jag inte sett på fem år, att hennes pappa ägnade sitt liv åt att hjälpa sitt folk. Jag vill att hon ska vara stolt över mig och det jag gjort.

Foto: Gerald Bermudez, för Yako handlar livet nu inte bara om att hjälpa andra, utan även om att överleva själv.

2023 CC BY-NC-ND 2.5 SE Blankspot - Wallingatan 37, 111 24 Stockholm